ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ, ΔΥΟ ΠΙΣΩ…

Κλείνουν άρον-άρον το θέμα της συγχώνευσης με το ΤΕΙ, την ώρα που οι φοιτητές που αντιδρούν χάνουν εξάμηνο λόγω καταλήψεων
 Με μια ανακοίνωση που φαίνεται να κλείνει (προς το παρόν;) το θέμα της συγχώνευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ, η Διοικούσα Επιτροπή του πρώτου προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και να επαναφέρει στα μαθήματα τους φοιτητές που αντιδρούσαν σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εξαιτίας των καταλήψεών τους χάνουν το εξάμηνο, αν δεν το έχασαν κιόλας.
            Ανακοίνωση όμως εξέδωσαν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου που πήραν θέση στα όσα συνέβησαν τελευταία που επί της ουσίας οδήγησαν το πολύπαθο ίδρυμα στο να κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, καθώς αντιμετωπίζει πολλές και διάφορες σημαντικές ελλείψεις με αποτέλεσμα το αν συγχωνευθεί ή όχι με το ΤΕΙ να φαντάζει ως θέμα δευτερεύουσας σημασίας. 
             
  Το θέμα της συγχώνευσης που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις και ενστάσεις και οδήγησε και σε καταλήψεις των σχολών του Πανεπιστημίου, το είχε ανοίξει ο ίδιος ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Γιάννης Μανωλόπουλος στις αρχές της χρονιάς.
            Βλέποντας λοιπόν τις αρνητικές εξελίξεις που υπήρξαν και εκτιμώντας πως έπρεπε να βάλει νερό στο κρασί του, ο πρόεδρος, συνεπικουρούμενος απ’ τα μέλη της Διοικούσας, εξέδωσαν ομόφωνη απόφαση στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:  
«1. Απορρίπτει κάθε συζήτηση για παρέκκλιση από τους ιδρυτικούς στόχους και την προοπτική του Πανεπιστημίου μας. Θα εργασθεί με όλες τις δυνάμεις της για την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης στο Πανεπιστήμιο, που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως σε ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, προβλήματα τα οποία η Διοικούσα Επιτροπή προσπαθεί να επιλύσει σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
2. Υποστηρίζει και εργάζεται για την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων, την οποία θεωρεί αυτονόητη, και
3. Βεβαιώνει κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τους φοιτητές και τους καθηγητές ότι θα προασπίσει τη φυσιογνωμία και την προοπτική του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργώντας προϋποθέσεις αναβάθμισης και ανάπτυξης όλων των τμημάτων του, μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας του στο ελληνικό και διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας).
            Απ’ το κείμενο και τα σημεία που υπογραμμίσαμε προκύπτει σαφέστατα πως τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής κάνουν πίσω, βάζοντας «νερό στο κρασί τους», καθώς είδαν πως οι αντιδράσεις των φοιτητών ήταν τέτοιες που δεν ευδοκιμούσαν καμιά συζήτηση περί συγχώνευσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως παύει να υπάρχει τέτοιο ζήτημα, καθώς μπορεί να επανέλθει με κάποια πρόταση του υπουργείου Παιδείας στο μέλλον.
            Με την τοποθέτηση όμως της Διοικούσας Επιτροπής δίνεται απάντηση και στο θέμα των ελλείψεων του Πανεπιστημίου που είναι θέμα μείζονος σημασίας για τους φοιτητές που ζητούν άμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, για τα οποία υπήρχαν ανάλογα αιτήματα και κατά τη διάρκεια της κατάληψης που πραγματοποίησαν.
            Πάντως σημαντική θεωρείται και η παρέμβαση των καθηγητών του Πανεπιστημίου, οι οποίοι στη δική τους ανακοίνωση αφενός καλούν τους φοιτητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους και αφετέρου ζητούν απ’ τη Διοικούσα να κλείσει κάθε συζήτηση περί συγχωνεύσεων, όπως και έγινε.
            Στην ανακοίνωση των καθηγητών αναφέρεται ότι: «Εμείς, οι καθηγητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συνεκτιμώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Πολυτεχνικά τμήματα του Πανεπιστημίου μας, εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για τη σοβαρή ζημιά που προκαλείται στα Ττήματά μας, τα οποία με τόσο κόπο έχουμε αναδείξει ως ισότιμα των αντίστοιχων Πολυτεχνικών τμημάτων στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα τέλος στη συνεχιζόμενη ασάφεια για το μέλλον των τμημάτων μας αλλά κυρίως στη φημολογία περί πιθανής συγχώνευσής τους με τα ΤΕΙ. Η παράταση της αβεβαιότητας αυτής για μερικούς ακόμη μήνες μόνο περαιτέρω ζημιά θα επιφέρει στα ήδη πληγέντα τμήματά μας με πιθανά μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Η παραμονή των φοιτητών και διδασκόντων στο Πανεπιστήμιό μας αλλά και η προσέλκυση νέου ανθρώπινου δυναμικού υψηλής στάθμης επηρεάζεται άμεσα από το αρνητικό αυτό κλίμα.
Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες και τον αγώνα των φοιτητών μας για
* Δημιουργία κατάλληλων για ακαδημαϊκή χρήση κτιρίων
* Ανάπτυξη εργαστηρίων
* Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης του τμήματός μας
* Διδασκαλία όλων των μαθημάτων που προβλέπει ο οδηγός σπουδών.
Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε επίσης ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή μάχης για αποτροπή οποιασδήποτε υποβάθμισης των πτυχίων τους από όπου και εάν προέρχεται.
Πιστεύουμε όμως ότι μία παρατεινόμενη περίοδος καταλήψεων απλά «διευκολύνει» την υποβάθμιση των ίδιων των τμημάτων μας και γι’ αυτό και καλούμε τους φοιτητές μας να επιστρέψουν άμεσα στις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήριά τους.
Θεωρούμε ότι η εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας στη δεδομένη χρονική στιγμή ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση των κτιριακών και εργαστηριακών του υποδομών συντελεί στην ουσιαστική αναβάθμιση και επιβίωσή του και όλοι δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Καλούμε τέλος την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ καθώς και τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου μας να κάνει τα αναγκαία βήματα προκειμένου να σταματήσει αμέσως και οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση ή σκέψη για  συγχώνευση με ΤΕΙ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: