ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Απορρίπτει την κατάργηση του ασύλου η κυβέρνηση


Κατά τη συζήτηση της προτεινόμενης ρύθμισης στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Πανάρετος τόνισε ότι «είναι εύκολο στην πολιτική να τίθενται απλουστευτικά διλήμματα και να στοιχίζουν ανθρώπους που είναι υπέρ και κατά» όμως υποστήριξε ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια δεν είναι η κακή εφαρμογή του νόμου για το άσυλο».

«Οι ρίζες του προβλήματος είναι στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων και
αυτά που εμφανίζονται σήμερα ως προβλήματα είναι τα συμπτώματα. Η γενεσιουργός αιτία βρίσκεται στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή με την τροπολογία της ΝΔ απλώς δημιουργείται μία άστοχη αντιπαράθεση σε λάθος χρονική στιγμή που εκτροχιάζει τη συζήτηση από τα ουσιαστικά θέματα για τα πανεπιστήμια που είναι οι ουσιώδεις και όχι επιφανειακές αλλαγές» σημείωσε ο υφυπουργός.

Η άποψη του υφυπουργού Παιδείας προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος και δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει το ισχύον καθεστώς του ασύλου και «πετάει» -όπως είπε- και πάλι το μπαλάκι στη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα οι βουλευτές της ΝΔ που εισηγούνται την τροπολογία υπεραμύνθηκαν της πρότασή τους. Ο Ανδρέας Λυκουρέτζος είπε ότι με την τροπολογία οριοθετείται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δημοκρατική ελευθερία και την ασυδοσία, μεταξύ έρευνας, σπουδών και μάθησης και οποιουδήποτε άλλου επιχειρεί να καταλύσει τη δημοκρατική ελευθερία και να καταστήσει το χώρο των πανεπιστημίων, χώρο έκνομων πράξεων ή ακόμη και παράνομου εμπορίου.

Άφησε αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οποιεσδήποτε απόπειρες να εμφανιστούν κάποιοι υπέρμαχοι κάποιων ατελέσφορων δικαιωμάτων –όπως είπε- είναι αβάσιμε και πρόσθεσε ότι υπό το μανδύα της δημοκρατικότητας στην πραγματικότητα επιδιώκουν να νομιμοποιούν έκνομες πράξεις και να καταλύουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.

«Το άσυλο κατάντησε να είναι προστάτης εγκληματιών» υποστήριξε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος προσθέτοντας ότι εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, μέλη συμμοριών, ακόμη και τρομοκράτες που έχουν στην κατοχή τους εκρηκτικά και βόμβες τραυματίζουν τη σκιά του ασύλου.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο σχετικός νόμος της ΝΔ για το άσυλο δεν εφαρμόστηκε στην πράξη γιατί πολλοί πρυτάνεις υπήρξαν κατώτεροι των περιστάσεων καθώς δεν θέλησαν να στενοχωρήσουν την εκλογική τους πελατεία. Αφού, πρόσθεσε, ότι οργανωμένες νεολαίες βρίσκονται σε σχέσεις διαπλοκής με τις πρυτανικές αρχές. Η κατάργηση του ασύλου πάντως είπε ο κ. Μητσοτάκης, όπως προτείνεται από τη ΝΔ είναι μια αδήριτη ανάγκη.

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ καταδίκασε την πρόταση της ΝΔ αλλά κατηγόρησε και την κυβέρνηση για άδικη πολιτική που δημιουργεί αντιδράσεις και στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο όπου όλα είναι παράνομα.

Υπέρ της πλήρους κατάργησης του ασύλου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, καλώντας παράλληλα τη ΝΔ να απαντήσει γιατί φοβάται να μιλήσει για την πλήρη κατάργηση. Αιτιολογώντας πάντως την άποψή του ο κ. Κατατζαφέρης εκτίμησε ότι "και μόνο στην τουαλέτα να παραμείνει η ισχύς του ασύλου, οι αντιεξουσιαστές θα βρούνε τρόπο να μπούνε".

Από το ΣΥΡΙΖΑ η Ευαγγελία Αμμανατίδου κάλεσε τον παριστάμενο υφυπουργό Παιδείας να μη συνεχίσει τη συζήτηση για κατάργηση ασύλου γιατί παραβαίνει το σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αιχμές κατά πάντων άφησε ο ανεξάρτητος Νίκος Τσούκαλης τονίζοντας ότι πρέπει να λογοδοτήσουν και αυτοί που έφεραν στην επιφάνεια το άσυλο αλλά και αυτοί που ζητούν την κατάργησή του.


Πηγή:  http://www.skai.gr/news/politics/article/161974/arneitai-tin-katargisi-tou-asulou-i-kuvernisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: