ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή μητέρας προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Απευθύνομαι σε όσους είναι αρμόδιοι και σε όσους ενδιαφέροναι να δώσουν λύση ή δημοσιότητα σε ένα πρόβλημα και σε ένα δίκαιο αγώνα που δυστυχώς δεν έγινε πλατειά γνωστός.

Δε γνωρίζω αν είμαι τυχερή ή άτυχη που το παιδί μου με τις τελευταίες πανελλήνιες εξετάσεις μπήκε στο τμήμα Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΚΟΖΑΝΗ).

Δε ξέρω τι να θεωρήσω τον εαυτό μου.

Τυχερή που το παιδί μου σπουδάζει αυτό που θέλει ή άτυχη που το
τμήμα που σπουδάζει βρίσκεται στην Κοζάνη.

Μετά από ένα αγώνα δικό του και δικό μας  με 18.300 μόρια μπήκε στο τμήμα που ήθελε.
Από τους 110 φοιτητές που εισήχθησαν έμειναν οι 40 αφού οι υπόλοιποι 70 έφυγαν με μετεγγραφές.

Γ΄αυτούς που έμειναν αρχίζουν από νωρίς τα προβλήματα.

Από τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Διοικούσας  Επιτροπής  Μανωλόπουλος, όχι τυχαία, προτείνει τη συγχώνευση του τμήματος Μ.Μ. του πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ .

Αμέσως μετά η υπουργός παιδείας, που κατάγεται από την Κοζάνη,σε συνάντησή της με τον Δήμαρχο Κοζάνης τον διαβεβαιώνει ότι το τμήμα Μ.Μ. θα παραμείνει στην Κοζάνη αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τα ΤΕΙ.

Στην πορεία την ίδια πρόταση,για δικούς του λόγους,κάνει και ο πρόεδρος των ΤΕΙ.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου, που δεν είχαν άλλη επιλογή,δικαιολογημένα αντέδρασαν και αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και κατάληψη.

Εδώ και καιρό δε γίνονται μαθήματα,αναβλήθηκε η εξεταστική και η αβεβαιότητα παραμένει.

Κανείς,εκτός από λίγες εξαιρέσεις, δεν ασχολείται με το πρόβλημα.

Ολοι έκαναν τη δουλειά τους σε βάρος των παιδιών μας .

Αν στα πλαίσια των συγχωνεύσεων στα ΑΕΙ,δε θα ήταν λογικό αυτό το πολυτεχνικό τμήμα να πάει σε κοντινότερο πανεπιστήμιο π.χ. Θεσσαλονίκη ή να δίνονταν η δυνατότητα στους φοιτητές να συνεχίσουν σε τμήμα άλλης πόλης που αυτοί θα επιλέξουν;

Δυστυχώς όμως.Οι σκοπιμότητες που δημιούργησαν αυτά τα τμήματα συνεχίζουν να λειτουργούν σε βάρος των παιδιών μας.

Η κυρία υπουργός παιδείας μπορεί να ισχυρίζεται ότι θα διορθώσει την παιδεία,δεν ξεχνά όμως τη λογική των πελατειακών σχέσεων προς τους πατριώτες της.

Η λογική αυτή λέει πως τα παιδιά μας είναι οι οικονομικοί τροφοδότες της τοπικής κοινωνίας.

Από το Νοέμβριο λοιπόν οι φοιτητές πραγματοποιούν κατάληψη και έχουν ανακοινώσει τα δίκαια, κατά τη γνώμη, μου αιτήματά τους.

Η οποιαδήποτε κατάργηση,συγχώνευση ή μεταφορά πρέπει να συζητηθεί με τους ενδιαφερόμενους φοιτητές και να έχει μοναδικό γνώμωνα το συμφέρον,  τη μάθηση και το δίκαιο των φοιτητών,που δίνουν τις δικές τους αγνές μάχες μέσα σε ένα σάποιο και διαβρωμένο σύστημα.

Κανείς δε μπορεί να προτρέχει για να εκφράσει γνώμη προκειμένου να διαμορφώσει μια κατάσταση και να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Σε κάθε περίπτωση επίσης, κανείς τοπικός παράγοντας ή πολιτικός της περιοχής δε νομιμοποιείται να εκφράζει άποψη με κριτήρια ιδιωτελή και ξένα από τις σπουδές των παιδιών μας.

Στη διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πέρα από τον διορισμένο πρόεδρο συμμετέχει ,αν δεν κάνω λάθος,και κάποιος Βλαχόπουλος πρώην βουλευτής Κοζάνης.

Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί ενδιαφέρονται για τις σπουδές των παιδιών μας ή για τις ανάγκες των προϊσταμένων ή των ψηφοφόρων τους.

Εμείς δε στέλνουμε τα παιδιά μας για να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες από το μικρό εισόδημά μας,αλλά να μάθουν γράμματα και να γίνουν καλοί επιστήμονες.

Καλώ όλους τους γονείς των φοιτητών να είμαστε κοντά τους και να συμπαρασταθούμε στα δίκαια αιτήματά τους.
 
Αθήνα 20-02-2011
Σοφία Πασχάλη
Μητέρα φοιτητή

Δεν υπάρχουν σχόλια: