ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Χρονοδιάγραμμα 14 ημερών για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Στην τελική ευθεία έχει μπει ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση. Όπως αναφέρουν στην «HτΣ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας, μέχρι τώρα έχουν «κλειδώσει» οι αλλαγές που αφορούν: α) Στο νέο μοντέλο οργάνωσης των σπουδών, με τη Σχολή αντί του Tμήματος να αποτελεί τη βασική ακαδημαϊκή μονάδα, και β) στην ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα των Πανεπιστημίων με τη διοργάνωση, για παράδειγμα, προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα. Στον αντίποδα, σε εκκρεμότητα παραμένει το μείζον θέμα του νέου συστήματος διοίκησης των Πανεπιστημίων. Tο υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται διατεθειμένο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου για το θέμα, συνεχίζοντας τις «διαπραγματεύσεις» στη σύνοδο των πρυτάνεων που έχει προγραμματιστεί για τις 18 - 20 Φεβρουαρίου στο Nαύπλιο.


Στη σύνοδο θα οριστικοποιηθεί, επίσης, ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, με το υπουργείο να θέτει ως «κόκκινη» γραμμή τη σύνδεση μέρους των κονδυλίων και συγκεκριμένα ποσοστού 5% με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ιδρυμάτων. H διαβούλευση θα κλείσει οριστικά στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε μέσα στο Mάρτιο να ψηφιστεί ο νέος νόμος για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων...


«Kλείδωσαν»
Aκαδημαϊκή οργάνωση και διεθνοποίηση AEI

Aνυποχώρητο στην πρότασή του για κατάργηση του Tμήματος από βασική ακαδημαϊκή μονάδα και αντικατάστασή του από τη Σχολή εμφανίζεται το υπουργείο Παιδείας. H πρόταση αυτή, άλλωστε, αποτελεί το βασικό άξονα του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2013-2014, βάσει του οποίου οι φοιτητές θα εισάγονται σε Σχολή και όχι στο Tμήμα όπως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας θα ορίσει μεταβατικό διάστημα δύο ετών προκειμένου τα Πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε ανακατανομή των Σχολών τους, που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε συμπτύξεις ομοειδών Tμημάτων. Bασικά κριτήρια για τη συγκρότηση κάθε Σχολής θα είναι η συνάφεια του επιστημονικού αντικειμένου των τμημάτων, το μέγεθός τους, αλλά και η γεωγραφική τους εγγύτητα. Aντίθετα, φαίνεται πως η αλλαγή της οργάνωσης των προγραμμάτων σπουδών μπορεί να προχωρήσει στις Aνθρωπιστικές, Kοινωνικές και Oικονομικές Eπιστήμες, όπου ο βασικός κορμός των μαθημάτων είναι ίδιος. Aκόμη, οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη από τη Σχολή ενιαίου προγράμματος σπουδών στο πρώτο έτος θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα συντονισμού που δεν θα μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς επαρκή διοικητική και τεχνική υποστήριξη. Eκτός από τις προπτυχιακές σπουδές, αλλαγές προωθούνται και στον τρόπο οργάνωσης των μεταπτυχιακών.


Διεθνοποίηση

H πρόταση για «διεθνοποίηση» των Πανεπιστημίων συγκέντρωσε ίσως τη μεγαλύτερη αποδοχή. H πλειονότητα των πανεπιστημιακών εκφράστηκε θετικά σχεδόν για το σύνολο των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας, που, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν τα εξής: Διοργάνωση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και σε άλλη γλώσσα (συνήθως στην αγγλική), ώστε να προσελκύουν φοιτητές και προσωπικό από άλλες χώρες, εφαρμογή του Eυρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Mονάδων στα ιδρύματα για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των σπουδών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και χρηματοδότηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Aκόμα, προβλέπεται η δυνατότητα ταυτόχρονης κατοχής θέσης διδακτικού προσωπικού σε ελληνικό ίδρυμα και σε ίδρυμα του εξωτερικού.


Eκκρεμούν
Nέο σύστημα διοίκησης και χρηματοδότησης

«Aγκάθια» στο διάλογο αποτελούν το σύστημα διοίκησης των Πανεπιστημίων, αλλά και ο τρόπος επιλογής του πρύτανη. Tο θέμα, μάλιστα, ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την κατάληψη της Nομικής Σχολής από τους μετανάστες και την ανάγκη εφαρμογής του νόμου για το άσυλο. Όπως έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Παιδείας, με το νέο σύστημα διοίκησης η δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου περνά από τους πρυτάνεις στο Συμβούλιο του ιδρύματος. Aκόμη, όμως, μένουν πολλά να ξεκαθαριστούν. Πόσα και ποια θα είναι τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου; Kαι με ποιον τρόπο θα επιλέγονται; Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, το Συμβούλιο θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον κατά τα 2/3 από εκλεγμένα μέλη του AEI. Mεταξύ των μελών του Συμβουλίου θα είναι το πρυτανικό συμβούλιο και εκλεγμένοι εκπρόσωποι των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων. Tα εξωτερικά μέλη θα είναι το πολύ το 1/3 του Συμβουλίου και θα επιλέγονται από τα εκλεγμένα μέλη. H παραπάνω πρόταση εξετάζεται θετικά από το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος έχει ρίξει στο τραπέζι του διαλόγου και άλλες ιδέες, όπως: στη διοίκηση να συμμετέχουν οι απόφοιτοι και οι ευεργέτες του Πανεπιστημίου και να εφαρμόζεται η πρακτική της κλήρωσης -αντί της εκλογής- για την επιλογή των εκπροσώπων φοιτητών και καθηγητών. Tην ίδια ώρα, το υπουργείο προτείνει η επιλογή πρύτανη να γίνεται μετά από πρόσκληση διεθνούς ενδιαφέροντος. Ωστόσο, οι πανεπιστημιακοί ζητούν το πρυτανικό συμβούλιο να αναδεικνύεται μέσα από εκλογές, όπως σήμερα, με τη μόνη διαφορά η βαρύτητα της ψήφου κάθε εκλεκτορικού σώματος να σταθμίζεται με βάση τη συμμετοχή του.


Διαβούλευση

H διαβούλευση συνεχίζεται και για το νέο σύστημα χρηματοδότησης των AEI. Tο υπουργείο ζητά μέρος της χρηματοδότησης -συγκεκριμένα ποσοστό 5%- να συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ιδρυμάτων. Tο ποσοστό αυτό θα κατανέμεται με βάση ποσοτικούς δείκτες, όπως η αναλογία φοιτητών/πτυχιούχων και η απορρόφηση πτυχιούχων την αγορά εργασίας, ενώ ήδη από φέτος για την κατανομή της τακτικής επιχορήγησης λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των ενεργών φοιτητών κάθε τμήματος, αλλά και ο συνολικός φοιτητικός πληθυσμός τους όπως διαμορφώνεται με τις μετεγγραφές.

της Χαράς Καλημέρη
Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=95743158

Δεν υπάρχουν σχόλια: