ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Επιστολή προς Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης Και Θρησκευμάτων


Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών


Προς: Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης Και Θρησκευμάτων


Σας αποστέλλουμε την παρούσα κοινοποίηση ως σύλλογοι φοιτητών των Πολυτεχνικών Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών (Τ.Μ.Μ.) και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Τ.Μ.Π.Τ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ως φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας βιώνουμε μία πραγματικότητα η οποία απέχει πολύ απ' αυτό που έχουμε φανταστεί και αναμέναμε.

Το ίδρυμά μας φέτος υποχρεώθηκε σε μείωση κατά 30% του προϋπολογισμού του σε σχέση με πέρυσι και προβλέπεται περεταίρω μείωση του ιδίου μεγέθους για τον επόμενο χρόνο, με ενδεχόμενο να παύσει να είναι βιώσιμο το τμήμα. Άμεση συνέπεια αυτής της περικοπής, είναι οι ελλείψεις καθηγητών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τις καταργήσεις μαθημάτων (18 λιγότερα μαθήματα στον οδηγό σπουδών των Μηχανολόγων Μηχανικών), ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. Μανωλόπουλο, τίθεται ζήτημα διακοπής της δωρεάν σίτισής μας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
 Η Διοικούσα Επιτροπή δε στελεχώνεται από μέλη ΔΕΠ των δυο Πολυτεχνικών Τμημάτων, επομένως, δεν μπορούν να εκφραστούν τα δικαιώματα και οι θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Επιπροσθέτως, οι κτηριακές εγκαταστάσεις των τμημάτων (αποθήκες super- market, πολυκατοικία) δεν είναι αυτές που απαιτούνται και αρμόζουν σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα, που   αποδίδονται ως επί τω πλείστον σε τμήματα Τ.Ε.Ι. της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέρεται ο όρος «διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος». Ο όρος αυτός μας προβληματίζει ως μηχανικούς, διότι αυτή τη στιγμή το ίδιο το Τ.Ε.Ε. δε γνωρίζει κάτι περισσότερο επί του θέματος. Οι προβληματισμοί μας γίνονται εντονότεροι, δεδομένου ότι το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών δεν έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
            Κατά την ανοιχτή διαβούλευση που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, την 1η Δεκεμβρίου 2010, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Μανωλόπουλος, παρουσίασε ως μονόδρομο τη συγχώνευση των τμημάτων μας με τα Τ.Ε.Ι., λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης του πανεπιστημίου. Οι παρόντες φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ διατύπωσαν έντονα την αντίδραση και τις διαφωνίες τους πάνω στη θέση του Προέδρου. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ήταν αδιάλλακτος, χωρίς καμία διάθεση για κατανόηση και αποδοχή της αντίθετης άποψης των φοιτητών και μελών ΔΕΠ, για καμία συγχώνευση με τα Τ.Ε.Ι. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής δεν είχε καμία διάθεση να εκπροσωπήσει τις θέσεις μας στη Συνέλευση της Διοικούσας Επιτροπής και στην επερχόμενη Συνεδρίαση Συνόδου Πρυτάνεων. 
 Την ίδια μέρα, σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε και από τα δυο τμήματα, αποφασίστηκε η κατάληψη των δυο κτηρίων μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2010. Στη συνέλευση αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα η παρουσία των δύο φοιτητικών συλλόγων στο κτίριο της Διοικούσας Επιτροπής με σκοπό την παρουσίαση των αιτημάτων μας και πορεία στο κέντρο της πόλης για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010, στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής χαρακτήρισε το φοιτητικό σύλλογο ψευδή και ανακριβή, γεμάτο φοβίες και αδικαιολόγητα καχύποπτο απέναντι στη Διοικούσα Επιτροπή.

Την ίδια μέρα, σε ανοιχτή διαβούλευση του Τ.Ε.Ι., για τις αλλαγές στην παιδεία, ειπώθηκαν από τον Πρόεδρο και τους καθηγητές του Τ.Ε.Ι., τα παρακάτω:

1)    «Οι δυνατοί που θα βάλουν τους όρους του παιχνιδιού, θα είμαστε εμείς.»
2)    «Το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων πήρε επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ ήταν σαν εμάς.»
3)    «Είναι ευκαιρία για το Τ.Ε.Ι. να αναβαθμιστεί.»
4)     «Το Πανεπιστήμιο έρχεται και μας παρακαλά.»
5)    «Σε περίπτωση συγχώνευσης, τους όρους θα τους βάλουμε εμείς, γιατί εμείς είμαστε η κρίσιμη μάζα.»
6)    «Μεγάλη δύναμη το Τ.Ε.Ι., πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.»
7)    «Τα συγκεκριμένα τμήματα δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των εργοστασιακών επιχειρήσεων (ΔΕΗ), ενώ τώρα που η ΔΕΗ αρχίζει να φθείρεται, θα μείνουν υπανάπτυκτα.»
8)    «Τα Τ.Ε.Ι. θα απορροφήσουν το Πανεπιστήμιο, και όχι το Πανεπιστήμιο τα Τ.Ε.Ι.»

Στις 3 Δεκεμβρίου 2010, σε συνέλευση και των δυο φοιτητικών συλλόγων, αποφασίστηκε ομόφωνα η αποκαθήλωση όλων των παραταξιακών αφισών από τους χώρους του Πανεπιστημίου ως ένδειξη αποχρωματισμού. Ακόμη, αποφασίστηκε η παράταση της κατάληψης μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου 2010.
Η ενδεχόμενη συγχώνευση των τμημάτων του Π.Δ.Μ. με το Τ.Ε.Ι. είναι μία πειραματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται. Προφανώς δε θέλουμε να υποτιμήσουμε και να απαξιώσουμε τους συναδέλφους σπουδαστές του Τ.Ε.Ι, αλλά είναι γεγονός ότι τα προγράμματα σπουδών μας, το είδος των εργαστηρίων μας και το γνωστικό μας αντικείμενο διαφέρουν κατά πολύ με τα δικά τους. Πανευρωπαϊκά, οι μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οδήγησαν σε ισχυρές αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος.

            Θεωρούμε δεδομένο ότι σε βάθος χρόνου η υποβάθμιση του ακαδημαϊκού μας επιπέδου είναι βέβαιη, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς καθηγητές μας να έχουν προδικάσει την αποχώρησή τους από ένα τέτοιας μορφής ίδρυμα.
 
            Στο ενδεχόμενο επέκτασης του Π.Δ.Μ και σταδιακής κατάργησης του Τ.Ε.Ι. δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας, αφού αυτό θα έπληττε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Τ.Ε.Ι. και τα δικαιώματα των σπουδαστών του.

Είναι ξεκάθαρο ότι η προτεινόμενη συγχώνευση με το Τ.Ε.Ι., δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματά μας.
 
Απαιτούμε:

  • Καμία άμεση ή έμμεση υποβάθμιση του Πτυχίου μας
  • Ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα
    • Διασφάλιση των δικαιωμάτων του Τ.Μ.Π.Τ.
  • Τις απαραίτητες υποδομές:
    • Σύγχρονα εργαστήρια για έρευνα και εκπαίδευση
    • Κατάλληλα για ακαδημαϊκή χρήση κτήρια
  • Προαπαιτούμενος αριθμός μελών Δ.Ε.Π., τόσο για την κάλυψη των ακαδημαϊκών αναγκών όσο και για την αυτονόμηση των τμημάτων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ακαδημαϊκής κοινότητας

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, για να δώσει λύση στα προβλήματά μας.



Με εκτίμηση,

Οι φοιτητές των Τμημάτων
Μηχανολόγων Μηχανικών και
Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Δεν υπάρχουν σχόλια: