ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ
Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή την πρόταση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος, Γιάννη Μανωλόπουλου, για συγχώνευση με το ΤΕΙ της περιοχής. Οι φοιτητές έχουν βάλει «λουκέτο» στα δύο τμήματα της Κοζάνης, ενώ και διδάσκοντες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. 

Η πρόταση του κ. Μανωλόπουλου έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και αντιδράσεις εδώ και δέκα μέρες. Από τις 2 Δεκεμβρίου τελούν
υπό κατάληψη τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Κοζάνης από φοιτητές οι οποίοι θεωρούν πως, σε περίπτωση συγχώνευσης με το ΤΕΙ, θα υποβαθμιστούν τα πτυχία τους.
«Το ίδρυμά μας φέτος υποχρεώθηκε σε μείωση κατά 30% του προϋπολογισμού του σε σχέση με πέρυσι και προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ίδιου μεγέθους για τον επόμενο χρόνο, με ενδεχόμενο να μπει ''λουκέτο''. Ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της περικοπής βλέπουμε καταργήσεις μαθημάτων (18 λιγότερα μαθήματα στον οδηγό σπουδών των Μηχανολόγων Μηχανικών), πράγμα που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης καθηγητών, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, τίθεται ζήτημα διακοπής της δωρεάν σίτισής μας απ’ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ολα αυτά προστίθενται στα χρόνια προβλήματα της παντελούς έλλειψης εργαστηρίων και των ακατάλληλων για ακαδημαϊκή χρήση κτιρίων», υπογραμμίζουν, σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητές. Στα μέσα της εβδομάδας είχαν συναντήσεις με φορείς, ζητώντας τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, διαφορετικά, όπως αναφέρουν, η μόνη βιώσιμη λύση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους βρίσκεται μακριά από την Κοζάνη. «Σε περίπτωση που η τοπική κοινωνία και το υπουργείο Παιδείας δεν αποδεχτούν τη διατήρηση των δύο τμημάτων ως έχουν, θα επιδιώξουμε την προσχώρηση είτε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είτε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», τονίζει ο Πέτρος Περλαντίδης, μέλος του Συντονιστικού των φοιτητών των δύο πολυτεχνικών τμημάτων της Κοζάνης.

Η πρόταση
Η πρόταση του κ. Μανωλόπουλου για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας φαίνεται ότι εντάσσεται στο κλίμα των αλλαγών που κυοφορούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεδομένου ότι το υπουργείο Παιδείας προωθεί την εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού «Καλλικράτη» με συνενώσεις ιδρυμάτων.
«Δεν αποτελεί απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής. Είναι προσωπικές σκέψεις, που κινούνται πάνω στο πλαίσιο που διαμορφώνεται», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο κ. Μανωλόπουλος, υποστηρίζοντας πως μία ενδεχόμενη συγχώνευση με το ΤΕΙ θα οδηγούσε σε «οικονομία κλίμακας» με καλύτερη χρήση όλων των υποδομών (εργαστήρια, κτίρια, βιβλιοθήκες, λέσχες κ.λπ.). «Τα πτυχία είναι διακριτά. Είναι αυτονόητο ότι ένα παιδί που εισήχθη με 18.000 μόρια δεν μπορεί να καθίσει στο ίδιο αμφιθέατρο με το σπουδαστή που μπήκε με 12.000», εξηγεί ο κ. Μανωλόπουλος, τονίζοντας πως «όλα είναι μία παρεξήγηση», διότι οι φοιτητές φοβούνται ότι τα πτυχία θα υποβαθμιστούν. Αντίθετα, όπως διατείνεται ο ίδιος, τα πτυχία τους θα αναβαθμιστούν, διότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε καλύτερες υποδομές. Μόνο για την ενοικίαση κτιρίων το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας καταβάλλει κάθε χρόνο περίπου 300.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, εργαστήρια λειτουργούν σε υπόγεια, οι βιβλιοθήκες είναι ανύπαρκτες, όπως και οι εστίες.
Πάντως, καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα υλοποίησης ενός σχεδίου συγχώνευσης με το ΤΕΙ, αλλά και για το κατά πόσο θα προκύψει ένα ίδρυμα πανεπιστημιακού επιπέδου.

Θετικός ο πρόεδρος του ΤΕΙ
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι δύσκολο να χορηγηθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία μιας πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη. Την επισήμανση αυτήν κάνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χαραλαμπίδης, υποστηρίζοντας ότι το ΤΕΙ έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, αφού προηγηθεί «συμμάζεμα» και συγχώνευση κάποιων τμημάτων. «Η σκέψη του κ. Μανωλόπουλου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υποθέσουμε ότι θα δημιουργηθεί ένα ίδρυμα ανά περιφέρεια. Ειδάλλως, ελλοχεύει ο κίνδυνος το πανεπιστήμιο να φυλλορροεί», συμπληρώνει ο ίδιος.
Σήμερα το ΤΕΙ αριθμεί 18 τμήματα με 18.000-20.000 σπουδαστές σε τέσσερις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, ενώ το πανεπιστήμιο έχει έξι τμήματα (δύο στην Κοζάνη και τέσσερα στη Φλώρινα).

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=98&artid=71448


Πηγή: www.agelioforos.gr