ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Aνοιχτή Eπιστολή γονέα

                                                                                         Κομοτηνή   07.12.2010
Υπουργέ κυρία Διαμαντοπούλου,
Απευθυνόμαστε άμεσα σε σας ,σε αναζήτηση μιας  καθαρής και υπεύθυνης απάντησης ,για το πολύ σοβαρό πρόβλημα , που προέκυψε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από τις δηλώσεις και τη στάση του καθηγητή και προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής κ. Ι. Μανωλόπουλου και συγκεκριμένα για την πρότασή  που διατύπωσε δημόσια για συνένωση του Παν. Δυτ. Μακεδονίας  με το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας , πρόταση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και κατάληψη σχολών.
Όπως αντιλαμβάνεστε  κα Διαμαντοπούλου  έχουν αναστατωθεί όχι μόνο οι φοιτητές αλλά και εκατοντάδες οικογένειες που έχουν στείλει τα παιδιά τους για σπουδές , με χίλιες δυο οικονομικές δυσκολίες και στερήσεις , με όνειρα και προοπτικές και βρίσκονται μπροστά σε κυοφορούμενες εξελίξεις  , που δεν υπακούουν σε καμία λογική Σε μια ευνομούμενη πολιτεία καθορίζονται εκ των προτέρων  όροι και  προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε «αντάλλαγμα» - αφού τους συναποδεχόμαστε - η πολιτεία παρέχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών – γνωστό εκ των προτέρων ,ένα συγκεκριμένο πτυχίο ,που αποκτάται μετά από συγκεκριμένες διαδικασίες και προ παντός συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για την αγορά εργασίας.Η τωρινή  διαπίστωση είναι ότι πολλά από τα παραπάνω δεν υφίστανται .  Έχουμε τα δυο παιδιά μας στην Κοζάνη στις δυο Πολυτεχνικές σχολές 5ετούς φοίτησης.Η επιλογή των ανωτέρω σχολών ήταν ενέργεια συνειδητή .Υπολογίσαμε , όπως και οι άλλοι γονείς σε ένα ήρεμο κοινωνικό περιβάλλον ,στους νέους δυναμικούς καθηγητές  με περισσότερη διάθεση για δουλειά , χωρίς καθεστώς οικογενειοκρατίας  και μακρυά από τις παθογένειες των «καθιερωμένων» πανεπιστημίων .
Ήταν σχολές που μέχρι τώρα δεν είχαν ούτε ώρα κατάληψη , για πιο λόγο να αναστατώνονται με αυτό τον τρόπο ; Για πoιο λόγο τα παιδιά στα πρόθυρα των εξετάσεών τους να συνθλίβονται ψυχολογικά με την πιθανολογούμενη προοπτική υποβάθμισης των πτυχίων τους ;Την έχουμε ξεγράψει κα Διαμαντοπούλου αυτή τη γενιά ;Όταν η πολιτεία δημιουργούσε  αυτές τις σχολές με ποια προοπτική το έκανε ;Τις δημιουργούσε  για να βγάλει επιστήμονες ή για να συντηρήσει την τοπική οικονομία; Πως αλλιώς να ερμηνεύσω τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου των ΤΕΙ Σερρών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών «ότι τα ΤΕΙ είναι η συμφερότερη επένδυση για τον τόπο δεδομένου ότι θα αποδίδει κάθε χρόνο 12.500.000 ευρώ» ; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Μανωλόπουλου ότι «Υπάρχουν βέβαια και άλλα σενάρια τα οποία εμάς δεν μας συμφέρουν, όπως το σενάριο της κατάτμησης δηλ. το μισό πανεπιστήμιο να πάει ανατολικά και το άλλο μισό Δυτικά, να καταργηθεί το ΤΕΙ κτλ. Το συμφέρον της περιοχής είναι να υπάρχει ένα ίδρυμα, αλλά να διαθέτει «μάζα»».
Τι εννοεί «μάζα» ο κ. Μανωλόπουλος ;Πώς εννοεί τους γονείς , «αγελάδες για άρμεγμα» , ομήρους της τοπικής οικονομίας  ;Τι είναι τελικά ο κ. Μανωλόπουλος , ο οικονομικός προστάτης της περιοχής ή δάσκαλος των παιδιών μας ;Γιατί δηλώνει ενώπιον των φοιτητών ότι «αποστολή μου είναι να κρατήσω το «μαγαζί» έστω και με συγχώνευση»;Τι είδους απαξιωτικές εκφράσεις είναι αυτές από Πανεπιστημιακό άνδρα;Με τη στάση και τις δηλώσεις του το αντίθετο από το επιδιωκόμενο πετυχαίνει .
Υποβαθμίζει ο ίδιος το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας και υποσκάπτει το μέλλον του απογοητεύοντας και αγανακτώντας φοιτητές και γονείς .
Η απογοήτευση και η αγανάκτηση αντανακλάται άμεσα στο ευρύτερο περιβάλλον του καθενός μας και επηρεάζει άμεσα , δραστικά και αρνητικά όλα τα νέα παιδιάπου προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές του 2011 .Δεν έπρεπε να συζητήσει την προσωπική του πρόταση με το Σύλλογο Διδασκόντων και τους φοιτητές που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι , αντί να τη διατυπώνει δημόσια  ;
Με ποιο δικαίωμα προσπαθεί να μας φέρει προ τετελεσμένων ;Το όλο θέμα είναι κατευθυνόμενο ; από ποιόν , τι και ποιους εξυπηρετεί ;Είναι στα σχέδια του Υπουργείου ή είναι προσωπική άποψη του κ. Μανωλόπουλου;Είναι επιλεκτική διαρροή προς αλίευση αντιδράσεων ;Αφορά σχέδιο συγχωνεύσεων και άλλων ΤΕΙ με ΑΕΙ ;Είναι ενήμερο το Υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί και τι θέση παίρνει ;Είναι ενήμερα τα άλλα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και τι θέση παίρνουν ;
Γιατί οι τοπικοί βουλευτές και οι νέοι αυτοδιοικητικοί  τηρούν σιγή ιχθύος ;Συγχαρητήρια στο ΤΕΕΚοζάνης και τους κ.κ.Καθηγητές των Σχολών για την ξεκάθαρη θέση τους.Οι υπεύθυνοι οφείλουν να παίρνουν  υπεύθυνα θέση και όχι απλώς να παρακολουθούν τις εξελίξεις .Οφείλουν να ενημερώσουν με απόλυτη καθαρότητα και υπευθυνότητα τις εκατοντάδες οικογένειες και τα παιδιά , που περιμένουν να μάθουν για το μέλλον τους .Πότε επιτέλους θα μάθουμε σε αυτή τη χώρα να βάζουμε καθαρούς στόχους ,να προγραμματίζουμε τι θα κάνουμε , να κάνουμε ότι προγραμματίσαμε και προ παντός να αξιολογούμε ότι κάναμε, για να φτάσουμε στο στόχο μας σωστά και γρήγορα ;
Είμαστε στο 2010 μ. χ. , γιατί ακόμα προτιμούμε πρακτικές στο «γόνατο»  ;Τι προτάσεις είναι αυτές χωρίς σοβαρό σχέδιο και προοπτική αλλά «βλέποντας και κάνοντας» ;Πότε θα μάθουμε να συζητάμε και να βρίσκουμε αποδεκτές λύσεις με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και να κάνουμε νόμους κοινωνικά αποδεκτούς και όχι επιβαλλόμενους από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ;Πότε σε αυτή τη χώρα θα είμαστε σίγουροι για το τι μας ξημερώνει «αύριο» ;Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας  εγκλωβίσει και να  επιβάλλει τέτοιου είδους τετελεσμένα .Τα παιδιά και οι γονείς ξέραμε τι θέλαμε και το πετύχαμε .Και τώρα ξέρουμε τι θέλουμε και θα το πετύχουμε .
Η πολιτεία έχει υποχρέωση καθαρά και  υπεύθυνα  να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της προς γνώση όλων – των ήδη φοιτούντων , των νέων εισακτέων και των γονέων .

Υπουργέ κυρία Διαμαντοπούλου
Είστε ένας υπεύθυνος άνθρωπος και σημαίνον στέλεχος του Κυβερνώντος –χάρη στην ψήφο του λαού –κόμματος  και γνωρίζετε ότι αυτή η χώρα πέρασε και στο παρελθόν από πολύ δύσκολες καταστάσεις αλλά την παιδεία της και τα παιδιά της –το μέλλον της –τα πρόσεξε , δεν τα είδε σαν «μάζα» και τους γονείς σαν «αγελάδες» για άρμεγμα .
Ευελπιστούμε σε μια καθαρή  και έντιμη απάντηση το συντομότερο .Την οφείλετε προς  τα παιδιά μας και όλους τους γονείς .

Με εκτίμηση
Μπούντας Κώστας – Τσακιρίδου Μαρία
Γεωπόνος – Πολύανθος Ν.Ροδόπης – 2534022648 – 6974336775

Δεν υπάρχουν σχόλια: