ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Πρυτάνεις: Απορρίπτουν τις προτάσεις του υπ. Παιδείας

Σε τεταμένο κλίμα, συνεδριάζουν από το πρωί του Σαββάτου οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων.

Το βασικό κορμό των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την απορρίπτουν ενώ επιδιώκουν να λάβουν ομόφωνη απόφαση για το κείμενο που θα εκδώσουν.

Σκοπός της συνόδου είναι ακριβώς να τοποθετηθεί με κοινές θέσεις, κατά το δυνατόν, για το μέλλον των Πανεπιστημίων, επισήμανε ο πρύτανης το πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου. Βάση της συζήτησης είναι ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών, για πλήρη αυτοδιοίκηση, δωρεάν παιδεία και απρόσκοπτη χρηματοδότηση.

"Δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου" υποστήριξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παλληκάρης, εννοώντας τις τελευταίες εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πανάρετου, σχετικά με την οικογενειοκρατία στα Ιδρύματα αλλά και την τελευταία εγκύκλιο που έστειλε σύμφωνα με την οποία αν τα πανεπιστήμια δεν απαντούν στα ερωτήματα του υπουργείου εγκαίρως τότε από την ερχόμενη χρονιά θα αναστέλλεται η χρηματοδότησή τους μέχρι να απαντήσουν.

Για παρατεταμένη αναταραχή στα πανεπιστήμια έκανε λόγο ο κ. Παλληκάρης εάν το υπουργείο εμμείνει στις θέσεις του.

Η σύνοδος των πρυτάνεων, αποφάσισε να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία των
διαμαρτυρομένων φοιτητών αλλά και των διδασκόντων να μπουν στην αίθουσα της συνεδρίασης και να διαβάσουν ψήφισμα με τις συγκεκριμένες θέσεις των φοιτητών και των καθηγητών.

Οι φοιτητές από την πλευρά του εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο σύνολο των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο, κατήγγειλαν τον διάλογο του υπουργείου ως "ψεύτικο" και τόνισαν ότι ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα εναντιώνεται στις αλλαγές του υπουργείου που στοχεύει στην κατάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Απαραίτητος όρος για να προσέλθει στο διάλογο με το υπουργείο, υποστηρίζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις και η συζήτηση να γίνει επί των κοινών προτάσεων των Πανεπιστημίων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ) έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις θέσεις της και έχει τοποθετηθεί εναντίον του βασικού κορμού των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ του Σαββάτου.

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17533&subid=2&pubid=20002756

Πηγή: www.megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: