ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Κοζάνη: Πρόεδρος Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας-ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ, 10/12


Την προηγούμενη εβδομάδα στο φύλλο της εφημερίδας μας αναφερόμασταν στις συζητήσεις που γίνονται στο χώρο των ΤΕΙ, και σ' αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, φυσικά αφενός για τη συγχώνευση τμημάτων και αφετέρου για τη μετεξέλιξή τους σε ΑΕΙ. 
           Τη συζήτηση αυτή ήρθε να συνεχίσει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Μανωλόπουλος,...ο οποίος πρότεινε τη συνένωση ΑΕΙ και ΤΕΙ στην περιοχή μας, κρίνοντας τη συμφέρουσα και για τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα. 
            Επί της ουσίας ο κ. Μανωλόπουλος δεν είπε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο απ' όσα λέγονται στις διάφορες συζητήσεις και ειδικά από εκείνους που ανησυχούν πάρα πολύ για το μέλλον και των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Δυτική Μακεδονία. 
           Ένα μέλλον που ειδικά στη σημερινή άσχημη συγκυρία φαντάζει και είναι πολύ δύσκολο και γι' αυτό θα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα και ρηξικέλευθες αποφάσεις. 
          Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μανωλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς ημερών στο Ρ/Σ Δίκτυο1 της Καστοριάς, είπε τα εξής: «Το πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας θα πρέπει να μείνει και να μείνει μεγαλώνοντας (αυτή τη στιγμή είναι το τρίτο μικρότερο στην Ελλάδα). Δηλαδή θα πρέπει να γίνουμε ένα πανεπιστήμιο με 10 - 12 τμήματα, δηλαδή ένα μεσαίο πανεπιστήμιο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μαζί με τα ΤΕΙ. Θα πρέπει να υπάρξει μια σύμπτυξη. Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια και θέλουν συζήτηση. Υπάρχουν βέβαια και άλλα σενάρια τα οποία εμάς δεν μας συμφέρουν, όπως το σενάριο της κατάτμησης, δηλαδή το μισό πανεπιστήμιο να πάει ανατολικά και το άλλο μισό δυτικά, να καταργηθεί το ΤΕΙ κτλ. Το συμφέρον της περιοχής είναι να υπάρχει ένα ίδρυμα, αλλά να διαθέτει «μάζα»».          
             Η πρόταση του κ. Μανωλόπουλου μπορεί να μην έπεσε ως... κεραυνός εν αιθρία, αλλά σίγουρα τάραξε τα νερά της περιοχής και είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις, ειδικά απ' το χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ. 
            Διότι μπορεί μεν ακόμα και άνθρωποι του ΤΕΙ να εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει αυτό να μετεξελιχθεί σε ΑΕΙ για να επιβιώσει, αλλά είναι πιθανό να μην έχουν στο μυαλό τους το σενάριο που προτείνει ο κ. Μανωλόπουλος. 
            Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου έθεσε ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί. Όχι όμως στη βάση εάν και πώς θίγονται προσωπικά συμφέροντα, αλλά αν είναι μια ρεαλιστική και συμφέρουσα για όλους πρόταση. 
            Όπως έχει σήμερα η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία και για τα δύο ιδρύματα, μόνο ευχάριστη δεν είναι. 
            Το πανεπιστήμιο αναμένει ακόμα τις δικές του υποδομές, η υλοποίηση των οποίων δεν προχώρησε διότι αν και ο δήμος Κοζάνης διέθεσε τη σχετική έκταση, κάποιοι βρήκαν αφορμή για να θέσουν θέμα ιδιοκτησίας του δημοσίου σε μέρος της έκτασης, κάτι που οδήγησε σε καθυστερήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
            Το ΤΕΙ, πολυδιασπασμένο, διαθέτει τμήματα χωρίς σπουδαστές και στενάζει για το πώς θα καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. 
            Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να δούμε επιτέλους σοβαρά τι θα γίνει με τα δύο εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, ειδικά σήμερα που οι κρατικές κάνουλες εκροής χρημάτων έχουν στερέψει, τότε ποια είναι; 
            Το θέμα βέβαια είναι να πάρουν την πρωτοβουλία οι δύο εκπαιδευτικές κοινότητες και να ανοίξουν το διάλογο, με έναν και μοναδικό γνώμονα. Πως εκείνο που προέχει είναι όχι απλά να επιβιώνουν ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά να αναπτύσσονται και να παίζουν τον πραγματικό τους ρόλο ως αναπτυξιακοί πυλώνες της τοπικής κοινωνίας.

 http://www.dictyo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3193

Πηγή: www.dictyo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: