ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Κοζάνης


Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών


Προς
Τον κύριο Λ. Μαλούτα
Δήμαρχος  Κοζάνης

Κοζάνη   14 Δεκεμβρίου 2010

κ.Δήμαρχε,
      σας αποστέλλουμε την παρούσα κοινοποίηση ως σύλλογοι φοιτητών των Πολυτεχνικών Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών (Τ.Μ.Μ.) και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Τ.Μ.Π.Τ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ύστερα από δεκαπέντε ημέρες οργανωμένης κατάληψης, χωρίς καμία ιεραρχία και παραταξιακό χρωματισμό (ομόφωνη απόφαση για αποκαθήλωση των παραταξιακών αφισών), καταγράψαμε όλα τα προβλήματα και τις ανησυχίες των φοιτητών σε πανεπιστημιακά και ακαδημαϊκά θέματα που εξαρτώνται από την τοπική αυτοδιοίκηση. 
            Κύριε Δήμαρχε, αν αναρωτιέστε στην πραγματικότητα ποιοι είμαστε εμείς πίσω από τους τίτλους, είμαστε όλοι εμείς που ζήσαμε τα δέκα χρόνια του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και τα πέντε χρόνια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Εμείς που βιώσαμε τη στέγαση σε ισόγειο και τη μεταφορά σε πολυκατοικία και αποθήκες. Είμαστε όλοι εμείς που ζήσαμε στιγμές απογοήτευσης, οργής και αγανάκτησης όταν ξαφνικά αντιληφθήκαμε ότι δεν έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα, το ίδιο έργο που παίζεται ακριβώς τώρα μπροστά στα μάτια των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Μετά από δέκα χρόνια, αντιληφθήκαμε ότι το κράτος και η πολιτεία δημιούργησε τα τμήματά μας χωρίς καμία μελέτη και στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά με μόνο στόχο τα κομματικά και τοπικά συμφέροντα. Μετά από  μεγάλη χρονική περίοδο υπομονής για τη δημιουργία  Πανεπιστημιούπολης, ώστε να έχουμε τις απαραίτητες υποδομές,  με σύγχρονα εργαστήρια για έρευνα και εκπαίδευση και κατάλληλα για ακαδημαϊκή χρήση κτήρια, η οργή, η αγανάκτηση και ο θυμός ξεχείλισαν με τη δήλωση για συγχώνευση με μη Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
            Κύριε Δήμαρχε, σας αναφέρουμε όλα τα παραπάνω για να μην υποθέσετε ότι φτάσαμε ως εδώ με μια απαθέστατη δήλωση ενός δημοσίου υπαλλήλου. Σας ενημερώνουμε πως ήδη έχουμε την στήριξη δικηγορικών συλλόγων για να βρεθεί το νομικό μονοπάτι, ώστε να φύγουμε από αυτή την πόλη με οποιοδήποτε τρόπο και ότι έχουμε αποστείλει τα απαραίτητα έγγραφα για την αναλυτική ενημέρωση των υπόλοιπων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
            Σας κάνουμε σαφές ότι θα είστε υπεύθυνος για το δημόσιο διασυρμό αυτής της πόλης, δεδομένου ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα δυο φοιτητικοί σύλλογοι που συνειδητά επέλεξαν αυτή την πόλη, ζητούν να φύγουν γιατί απλά δεν κάνατε αυτό που έπρεπε.
Σίγουρα δεν αντιληφθήκατε την συνεισφορά του Πανεπιστημίου στο να βάλει την Κοζάνη στο χάρτη της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα με ανταγωνιστικά τμήματα που είναι πρωτοπόρα σε τομείς αιχμής όπως η ενέργεια, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες και που έχουν από τις υψηλότερες βάσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα περιφερειακά πανεπιστήμια.
            Τέλος, σας ζητούμε να μας καταθέσετε στην αρχή του νέου έτους ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την απορρόφηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, με στόχο την ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου μας. Επίσης, σας ζητούμε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα  έναρξης των εργασιών για την Πανεπιστημιούπολη. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση και ανευθυνότητα θα μας οδηγήσει σε οριστικές αποφάσεις.



Με εκτίμηση,

Οι φοιτητές των Τμημάτων
Μηχανολόγων Μηχανικών και
Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Δεν υπάρχουν σχόλια: