ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Νέα οργάνωση - διεθνοποίηση των ΑΕΙ

Πού συγκλίνουν και σε ποια σημεία διαφωνούν πρυτάνεις και υπουργείο για τις αλλαγές

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χθες, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου μετείχε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ναύπλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες για τα σημεία στα οποία οι δύο πλευρές διαφωνούν, με βασικότερο την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ.
Αντίθετα, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία σε θέματα όπως
η νέα οργάνωση των ΑΕΙ και η «διεθνοποίησή» τους. Οι πρυτάνεις προτείνουν, επίσης, αλλαγή στον τρόπο εξέλιξης των πανεπιστημιακών, ενώ ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, έχει τον ρόλο του εισηγητή σε μία πρόταση για το ζήτημα του ασύλου: τη θεσμοθέτηση Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Ασύλου, στην οποία θα μετέχουν μέλη της Συνόδου Πρυτάνεων και η οποία θα συνδράμει τις πρυτανικές αρχές του ΑΕΙ στο οποίο θα προκύψει θέμα προστασίας του ασύλου. Ειδικότερα:
- Η Σύνοδος εμμένει στη θέση η διοίκηση του ιδρύματος να παραμένει στην αρμοδιότητα εκλεγμένων οργάνων από το ίδιο το ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, στην πρόταση του υπουργείου ο πρύτανης να επιλέγεται έπειτα πρόσκληση διεθνούς ενδιαφέροντος, η Σύνοδος αντιπροτείνει τα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου να εκλέγονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΕΙ, με στάθμιση της ψήφου κάθε εκλογικού σώματος (πανεπιστημιακοί, φοιτητές, υπάλληλοι) με βάση τη συμμετοχή του στις εκλογές.
- Διάσταση απόψεων καταγράφεται και για την πρόταση του υπουργείου για θεσμοθέτηση σε κάθε ΑΕΙ Συμβουλίου Διοίκησης, στο οποίο θα μετέχουν εξωπανεπιστημιακοί υψηλού κύρους. Η πλειοψηφία των πρυτάνεων προτείνει το Συμβούλιο να έχει ελεγκτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, αλλά όχι αποφασιστικές και τα εξωπανεπιστημιακά μέλη να αποτελούν μειοψηφία.
- Από τις διοικήσεις των ΑΕΙ προτείνεται η Σύγκλητος να αλλάξει μορφή και να γίνει ένα ολιγομελές όργανο, τα μέλη του οποίου θα εκλέγονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα ανά σώμα.
Αντίθετα, σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών αποτυπώνεται στα εξής:
- Η Σύνοδος δέχεται την πρόταση του υπουργείου η σχολή να είναι η κύρια ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα με εποπτικές αρμοδιότητες, αλλά ζητεί τα τμήματα να έχουν την αρμοδιότητα για τα προγράμματα σπουδών. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να οδηγήσει και σε συμπτύξεις ομοειδών τμημάτων. Ο νέος τρόπος οργάνωσης των σπουδών θα συνδυαστεί με την εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου σε σχολές και όχι σε τμήματα, όπως ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για την αλλαγή στο σύστημα το υπουργείο θα ορίσει μεταβατικό διάστημα δύο ετών.
- Το υπουργείο είναι θετικό στην πρόταση των πρυτάνεων η εξέλιξη των πανεπιστημιακών να γίνεται από Σώμα Κριτών, στο οποίο θα μετέχουν πανεπιστημιακοί από το οικείο αλλά και άλλο ΑΕΙ (από Ελλάδα και εξωτερικό). Οι εξωτερικοί κριτές θα επιλέγονται από ενιαία λίστα ανά επιστημονικό αντικείμενο.
- Τέλος, τη μεγαλύτερη συναίνεση συγκεντρώνει η πρόταση για διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ, δηλαδή διοργάνωση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε ξένη γλώσσα, διδάσκοντες σε ελληνικό ΑΕΙ που θα έχουν ανάλογη θέση σε ξένο ΑΕΙ, διοργάνωση κοινών μεταπτυχιακών με ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού κ. ά.



Του Αποστολου Λακασα

Δεν υπάρχουν σχόλια: