ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «Όχι» στη συγχώνευση με το ΤΕΙ

Έντονες αντιδράσεις εκ μέρους καθηγητών, γονέων και φοιτητών των πολυτεχνικών τμημάτων προκαλεί η τροποποίηση στο σχέδιο «Αθηνά», βάσει της οποίας το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύονται σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα συνομοσπονδιακού χαρακτήρα με την ονομασία «Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας».
Καθηγητές και φοιτητές ενημερώθηκαν για την τροπολογία εγγράφως μόλις την περασμένη Δευτέρα,
και ενώ προηγουμένως το σχέδιο «Αθηνά» προέβλεπε κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συγχώνευση των τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ.

Καθηγητές των πολυτεχνικών τμημάτων κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική πρωτοβουλία, για πείραμα που θα οδηγήσει σε απαξίωση και υποβάθμιση των τμημάτων, επισημαίνουν ότι «το υπουργείο υποκύπτει σε τοπικές πιέσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες αδιαφορώντας τελείως για την ακαδημαϊκή ποιότητα» και ζητούν τη δυνατότητα μετακίνησης των ενεργών φοιτητών σε αντίστοιχα τμήματα Πολυτεχνικών σχολών της χώρας.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΔΙΚΑ
«Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παραμένει, απαιτείται όμως διασφάλιση όρων όσον αφορά τη λειτουργία του. Δεν συμφωνούμε με τη μορφή της συνομοσπονδίας, δεδομένου ότι παρουσιάζει νομικά προβλήματα, δυσλειτουργίες και παρανοήσεις σχετικά με το διακριτό ρόλο των δύο ιδρυμάτων. Τασσόμαστε προφανώς υπέρ της συνεργασίας, η συγκεκριμένη πρόταση όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει, ιδίως όταν αφορά αποκλειστικά μία περιοχή», ανέφερε μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος Θόδωρος Χατζηπαντελής. «Θα απαντήσουμε στο υπουργείο εντός επτά ημερών, όπως προβλέπεται, και στη συνέχεια θα δούμε τι προτίθεται να κάνει», καταλήγει.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι και η εξώδικη διαμαρτυρία-πρόσκληση που απευθύνουν προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο οι γονείς έντεκα φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, στην οποία κάνουν λόγο για κατάργηση της αυτοτέλειας του πανεπιστημίου, της διάκρισης μεταξύ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και χαρακτηρίζουν ως μόνη νόμιμη και δίκαιη λύση τη συγχώνευση των τμημάτων με το αντίστοιχο τμήμα της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ. Σε διαφορετική περίπτωση οι γονείς ζητούν να παρασχεθεί στους φοιτητές η δυνατότητα μετεγγραφής σε αντίστοιχα τμήματα άλλων Πολυτεχνικών σχολών της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών οι φοιτητές έχουν προχωρήσει σε παρεμπόδιση των μαθημάτων και προειδοποιούν ακόμη και με διακοπή των σπουδών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: