ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Πρυτάνεις: Ξενάγηση στην Αθήνα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο

«Χαλάρωση» πριν από τη συζήτηση για «Αθηνά», οικονομικά, συγχωνεύσεις

Έχουν έρθει στην Αθήνα πολλές φορές, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν... αξιοπρεπή ξενάγηση. Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων που ξεκινούν στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Απριλίου τη Σύνοδό τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, άρχισαν σήμερα την ημέρα τους με μια μεγάλη βόλτα στη Αθήνα. «Οικοδεσπότης» τους το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο πρύτανής του κ. Γρηγόρης Τσάλτας, που αποφάσισε ότι εφόσον σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί θα συζητηθούν σοβαρά θέματα που απασχολούν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας («Αθηνά», συγχωνεύσεις τμημάτων, οικονομικά και αυξημένος αριθμός εισακτέων κ.ά.), καλό είναι να προηγηθεί λίγη χαλάρωση.

Οι πρυτάνεις ξεναγήθηκαν το πρωί στο Γκάζι και στην Τεχνόπολη προσκεκλημένοι του Δήμου Αθηναίων, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν σε εκδήλωση σε εκδήλωση στο Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο και ξεναγήθηκαν στους χώρους με το Ιστορικό Αρχείο των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας των ΕΛΤΑ με τις πρυτανικές Αρχές, καρπός της οποίας είναι η σύσταση Επιστημονικού Συμβουλίου για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων προκειμένου να ανταποκριθούν επιτυχώς στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Το βράδυ η ηγεσία των πανεπιστημίων της χώρας θα συμμετάσχει σε επίσημο δείπνο.

Ωστόσο, το κλίμα είναι πιθανόν να ζεσταθεί το μεσημέρι, καθώς φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο τελικά δεν καταργείται αλλά ομοσπονδοποιείται με το ΤΕΙ της περιοχής, έχουν προγραμματίσει παράσταση έξω από τη Βουλή, όπου θα ενωθούν με ομάδες φοιτητικών συλλόγων που επίσης αντιδρούν με τον σχεδιασμό της «Αθηνάς» και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το ξενοδοχείο όπου θα συνεδριάζει η Σύνοδος Πρυτάνεων.

Η ατζέντα της Συνόδου

Οι πρυτάνεις θα συζητήσουν τα θέμα της «Αθηνάς», τα οικονομικά των πανεπιστημίων, την εφαρμογή του νέου νόμου, τη θεσμική κατοχύρωση της ολομέλειας της Συνόδου των Πρυτάνεων και τη σύσταση μεικτής Επιτροπής των Συνόδων των Πρυτάνεων Ελλάδας - Γαλλίας, τα ζητήματα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές επιστημονικές πηγές καθώς και την οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης σήμερα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου η συζήτηση θα συζητηθούν τα θέματα εφαρμογής του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι αρμοδιότητες των νέων Συμβουλίων και των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια.

Αύριο, Σάββατο, το απόγευμα θα επισκεφθεί τη Σύνοδο για να ενημερωθεί για τα συμπεράσματα των εργασιών της και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση ψηφίσματος από τους πρυτάνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: