ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή «Μια εβδομάδα – Ένα Σάββατο», την «εισβολή» των φοιτητών του Πανεπιστημίου και τη λεκτική αντιπαράθεση με Κουκουλόπουλο-Παπαδόπουλο (Top Channel)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...

Μια …θερμή συζήτηση για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία, έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στην εκπομπή «Μια εβδομάδα – Ένα Σάββατο» του Top Channel, όπου φιλοξενούνταν ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαδόπουλος, όταν φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας -τμήματος Μηχανικός Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών…εισέβαλαν (ειρηνικά) στο στούντιο!
Οι φοιτητές εξέφρασαν τις εντονότατες αντιδράσεις τους στην εξέλιξη δημιουργίας
ενός ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας το οποίο θα ενσωματώνει και το νυν Πανεπιστήμιο και το νυν ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ως αυτοτελή ιδρύματα, εκφράζοντας φόβους για υποβάθμιση των πτυχίων τους.
Ο Πέτρος Περλαντίδης – Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος του τμήματος φοιτητών του Πανεπιστημίου , τόνισε ότι: « Ήταν το σενάριο το οποίο φοβόμασταν, από θητείας Μανολόπουλου, που συγχωνευόμαστε με το ΤΕΙ. Πρόκειται για ένα πείραμα. Με ένα Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο». Ο ίδιος, έθιξε το θέμα των μελών ΔΕΠ που θα υπάρχουν στο εν λόγω καινούριο ίδρυμα και ρώτησε πως θα αυξήσει τα μέλη ΔΕΠ το ίδρυμα, στην υπάρχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ο φοιτητικός σύλλογος, είχε τη θέση ότι δεν είναι βιώσιμο το τμήμα στην παρούσα συγκυρία, στην Κοζάνη, και εμφανιζόταν θετικό στη συνένωση – ένταξη στο ΑΠΘ. Αναρωτήθηκε γιατί να μην παραμείνει το Πανεπιστήμιο ως έχει.  «Εξέφρασαν φόβους για την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Πήγαμε να διορθώσουμε κάτι χαλασμένο και το κάναμε χειρότερο», τόνισε. Αναφέρθηκε στα προβλήματα στέγασης, όπως και στο αίτημα μετεξέλιξης του τμήματος σε Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, αλλά και στην πρόσληψη καθηγητών (που θα μπορούσε να γίνει με κάλυψη καθηγητών από το ΑΠΘ που έχει υπεράριθμους, όπως είπε), όπως και την επίλυση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Μιχάλης Παπαδόπουλος: «Το πτυχίο δεν υποβαθμίζεται»
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για πείραμα, εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για αυτοδιοίκητα ιδρύματα. Πανεπιστημιακή – Πολυτεχνική ιδρύεται, με τη λειτουργία τρίτου τρήματος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το πτυχίο τους δεν υποβαθμίζεται. «Δεν επηρεάζεται η ακαδημαϊκή δυνατότητα του Πανεπιστημίου Το κτηριακό υπάρχει και θα υπάρχει και για τα επόμενα χρόνια, μιας και θα ενταχθεί τώρα στο ΠΕΠ».
«Κερδίζουμε: μιας και η εκπαίδευση έχει κορεσθεί. Δημιουργείται μια λογική που δεν είναι κατ’ ανάγκην μια επιταγή της τρόικας. Είναι και μια ανάγκη απαραίτητη, κάποιων αλλαγών. Η ουσία είναι ότι με αυτό τον τρόπο, αντί να μειώνεις τα ιδρύματα (παραμένουν αυτοκέφαλα), βάζεις σε ένα όργανο το οποίο οι διοικήσεις τους θα μετέχουν (χωρίς να επηρεάζεται η εκπαίδευση) και δεν καταργούνται. Αυτά θα αποδειχθούν στην πράξη».
Όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος ως κυβερνητικός βουλευτής μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υποβαθμιστούν τα πτυχία, απάντησε πως: « Θεωρώ αστείο να προβώ σε μια τέτοια διαβεβαίωση. Δεν επηρεάζει και δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στα πτυχία των φοιτητών του Πανεπιστημίου. Άλλος ήταν ο ρόλος του Πανεπιστημίου και άλλος του ΤΕΙ. Αυτό που γίνεται είναι εσκεμμένο . Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου και των δικαιωμάτων σας παραμένει ως έχει.
Σε ερώτηση για το ποια είναι τα κίνητρα ώστε να αλλάξει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και να αλλάξει ο σχεδιασμός, εφόσον οι φοιτητές συμφωνούσαν,  ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως  «Η Δυτική Μακεδονία έπρεπε και γι’ αυτό έχει ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα».