ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;;;

Αντιδρούν οι καθηγητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου στη συνομοσπονδία με τα Τ.Ε.Ι.

"Από εδώ και πέρα εξελίσσεται μια σειρά τραγελαφικών και, τουλάχιστον περίεργων, γεγονότων. Το κείμενο του υπουργού ενώ εστάλη 1η Μαρτίου εμφανίζεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο 1η Απριλίου(!), δεν κοινοποιείται στα μέλη του Συμβουλίου στο οποίο απευθύνεται αλλά εισάγεται ως θέμα σε επείγουσα συνεδρίαση της Συγκλήτου επειδή δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ συγκρότησης του Συμβουλίου, πράγμα που, φυσικά, το γνώριζε ο Υπουργός αλλά παρόλα αυτά έστειλε το κείμενο και ζητούσε απάντηση μόνο από το Συμβούλιο του Ιδρύματος!!!."

Με ανακοίνωσή της, η οποία κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας,
τα πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς, η Ένωση Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου κατήγγειλε την επιβολή του σχεδίου μετατροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου σε ίδρυμα συνομοσπονδιακού χαρακτήρα με το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με την ονομασία «Διονύσιος Σολωμός».

Η επιστολή

Με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε ότι επί ένα και πλέον μήνα μεθοδευόταν εν κρυπτώ και υπό τις - κατευθυνόμενες από ενιαίο κέντρο – κραυγές αλαλαζόντων «υπερασπιστών», η δημιουργία Συνομοσπονδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τη διατήρηση, μάλιστα παρά την καταιγιστική κριτική που δέχτηκε, του ονόματος «Διονύσιος Σολωμός».

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας είχε αποστείλει την 1η Μαρτίου 2013 (αρ. πρωτ. 3090) ένα εξαιρετικά επείγον(!) κείμενο προς το Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου με το οποίο διατύπωνε την «επικαιροποιημένη τελική πρόταση του Υπουργείου» που προέβλεπε τη συγκρότηση Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Συνομοσπονδιακού χαρακτήρα. Το Συνομοσπονδιακό αυτό μόρφωμα θα διοικείτο από τον Πρόεδρο (τον εκάστοτε πρύτανη(!) του Ιονίου Πανεπιστημίου) και Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετείχαν τρεις εκπρόσωποι (συμπεριλαμβανομένου του πρύτανη) του Ιονίου Πανεπιστημίου και τρεις εκπρόσωποι της Διοίκησης των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το κείμενο του υπουργού κατέληγε «ευελπιστώντας» σε απάντηση του Συμβουλίου εντός επτά (7) ημερών!!!

Από εδώ και πέρα εξελίσσεται μια σειρά τραγελαφικών και, τουλάχιστον περίεργων, γεγονότων. Το κείμενο του υπουργού ενώ εστάλη 1η Μαρτίου εμφανίζεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο 1η Απριλίου(!), δεν κοινοποιείται στα μέλη του Συμβουλίου στο οποίο απευθύνεται αλλά εισάγεται ως θέμα σε επείγουσα συνεδρίαση της Συγκλήτου επειδή δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ συγκρότησης του Συμβουλίου, πράγμα που, φυσικά, το γνώριζε ο Υπουργός αλλά παρόλα αυτά έστειλε το κείμενο και ζητούσε απάντηση μόνο από το Συμβούλιο του Ιδρύματος!!!.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρύτανης και τα μέλη της ολιγομελούς και, ελάχιστα αντιπροσωπευτικής, πλέον Συγκλήτου (πλην ενός), παρά τις αντίθετες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά και του ομόφωνου ψηφίσματος της 13ης Μαρτίου της ίδιας της Συγκλήτου(!), αποδέχτηκαν καταρχήν την πρόταση του Υπουργού και έθεσαν μια σειρά ερωτημάτων για τα νομικά προβλήματα και τη δυνατότητα υλοποίησής της.

Το ΔΣ της ΕΔΙΠ θεωρεί πως, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δυσαρμονίας της στάσης της Πρυτάνεως και μελών της Συγκλήτου με τις αποφάσεις όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου, γεγονός πρωτοφανές και ανεπίτρεπτο για την ιστορία του Ιδρύματος.

Στα πλαίσια αυτά το ΔΣ της ΕΔΙΠ:
· Δηλώνει αντίθετο σε κάθε πρόταση ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, κοινοπραξίας κ.λ.π. καθώς και σε κάθε άλλη πρόταση που οδηγεί στην κατάργηση της αυτοτέλειας και/ή στην υποβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επαναλαμβάνει το αίτημα για συνολική απόσυρση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.

· Καταγγέλλει την Πρύτανη και τη Σύγκλητο του Ι. Π. γιατί με τη στάση τους απέναντι στην ίδρυση Συνομοσπονδίας με τα ΤΕΙ αποδεικνύουν ότι αγνοούν προκλητικά τις θέσεις και τις αποφάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας υπονομεύοντας το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου.

· Ζητά την άμεση εναρμόνιση της Πρυτάνεως και των μελών της Συγκλήτου, που αποδέχτηκαν την ίδρυση Συνομοσπονδίας με τα ΤΕΙ, με τις θέσεις και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων και της ΓΣ του Συλλόγου διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το ΔΣ της ΕΔΙΠ καλεί παράλληλα τους διδάσκοντες, τους υπαλλήλους και τους φοιτητές του Ι.Π. να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια θεσμοθέτησης και εφαρμογής τέτοιων απαράδεκτων σχεδίων που απειλούν την επιστημονική φυσιογνωμία και την ίδια την ύπαρξη του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Κέρκυρα 8-4-2013

                    Ο Πρόεδρος                                    O Aναπληρωτής Γραμματέας
               Κώστας Αγγελάκος                                  Μανόλης Γεργατσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: