ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Όχι στην ομοσπονδιοποίηση ΑΕΙ και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Αντιδρούν καθηγητές και φοιτητές του Πολυτεχνείου και δηλώνουν απόλυτα αντίθετοι με τη νέα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία «Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας»


της Άννης Καρολίδου

Καθηγητές και φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνουν απόλυτα αντίθετοι με τη νέα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία ενός πρωτοφανούς «μορφώματος», που θα συνενώνει το Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Μακεδονίας στο «Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας».


Τα μέλη ΔΕΠ των δύο Πολυτεχνικών Σχολών του Π.Δ.Μ, έχουν δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση με τις θέσεις τους, με την οποία τίθενται κατά του σχεδίου που αιφνιδιαστικά παρουσίασε το
Υπουργείο και το οποίο αύριο πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, οργάνου τοποθετημένου από το υπ. Παιδείας. Στο μεταξύ, οι φοιτητές, στη χθεσινή γενική συνέλευση του Συλλόγου τους, αποφάσισαν κινητοποιήσεις και προχώρησαν στη παρεμπόδιση μαθημάτων. Περιμένουν τις αποφάσεις, μετά τη συνεδρίαση της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου, για να εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους.

Η αντίδραση στην νέα πρόταση για «ομοσπονδιοποίηση», που θα ενώνει ΑΕΙ και ΤΕΙ, προέρχεται κυρίως από τα δύο τμήματα της Πολυτεχνικής, των Μηχανολόγων Μηχανικών και των Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών,  επειδή πιστεύεται ότι μία τέτοια συνένωση, που όπως υποστηρίζεται εξυπηρετεί μόνο τοπικά οικονομικά συμφέροντα, θα υποβαθμίσει το επίπεδο των σπουδών του Πολυτεχνείου όπως και τους τίτλους σπουδών των περίπου 700 ενεργών φοιτητών των δύο αυτών τμημάτων.

Το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, αναμένεται να «καταπιεί», σαν αρχαιότερο, πολύ μεγαλύτερο και με καλύτερες υποδομές, τα Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών.  Η αντίδραση στο σχέδιο αυτό, που είχε προταθεί προ διετίας αλλά είχε αποτραπεί μετά από κινητοποιήσεις επί κινητοποιήσεων, οφείλεται επιπλέον στο ότι στα ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας λειτουργούν τμήματα με το ίδιο ή συγγενικό αντικείμενο ( Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής)  αλλά με διαφορετικά προγράμματα σπουδών, όπως και διαφορετικής διάρκειας, αφού στο Πολυτεχνείο η φοίτηση είναι 5ετής και στο ΤΕΙ 4ετής.

Ποια είναι όμως τα αιτήματα της Πολυτεχνικής Σχολής (19 μέλη ΔΕΠ και περίπου 700 ενεργοί φοιτητές ):

-Αντιδρούν  στη δημιουργία ενός μεγάλου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα ονομάζεται κατ’ ευφημισμόν «Πανεπιστήμιο», αλλά μακροπρόθεσμα το πείραμα θα οδηγήσει σε ένα υποβαθμισμένο περιφερειακό Πανεπιστήμιο.
-Θέλουνε ένα ισχυρό και αυτοδύναμο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αλλά με προοπτικές ανάπτυξης, και χωρίς καμία ομοσπονδιοποίηση με το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας.
-Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό στη σημερινή οικονομική συγκυρία τότε επιμένουν στην παραμονή των Τμημάτων στην Κοζάνη υπό την αιγίδα της
Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, δηλαδή εμμένουν στην αρχική διατύπωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».


πηγή: http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: