ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Η «Αθηνά» αλλάζει ξανά στο παρά πέντε

Νίκη των τοπικιστικών συμφερόντων – Δεν καταργείται το Παν. Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το Μεσολόγγι παίρνει την έδρα του ΤΕΙ Δ. Ελλάδας

Την αξιοπιστία των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας, για ουσιαστική μεταρρύθμιση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του σχεδίου «Αθηνά», έπληξε η απόφαση η οποία έγινε γνωστή λίγο μετά την έγκριση του
σχεδιασμού από τη Βουλή, για διατήρηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως έχει αντί της κατάργησής του. Η απόφαση υπηρετεί ακαδημαϊκά κριτήρια, υποστήριξαν μιλώντας στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Ομως, η καθυστερημένη ανακοίνωσή της αφήνει υπόνοιες για μικροκομματική μεθόδευση και εξυπηρέτηση τοπικιστικών κριτηρίων. Τη θέση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι θριαμβολογούν οι βουλευτές της Κοζάνης για τη «νίκη τους», την ίδια στιγμή που το υπουργείο δεν είχε ανακοινώσει επισήμως την απόφασή του. Μάλιστα, οι εξελίξεις για τη Φλώρινα και την Κοζάνη είχαν αντίκτυπο στη διαμάχη Πάτρας, Μεσολογγίου και Αγρινίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι «πρόχειρο, μη επιστημονικό και ρουσφετολογικό κατασκεύασμα» και κάλεσε τους βουλευτές του νομού να προστατέψουν το -υπό κατάργηση- Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδας, που έχει έδρα το Αγρίνιο! Βέβαια, μέριμνα υπήρξε, αλλά μόνο για το... ΤΕΙ της ίδιας περιφέρειας. Συγκεκριμένα, είναι εντυπωσιακό ότι ο από την Αιτωλοακαρνανία υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε χθες ότι το Μεσολόγγι κερδίζει από την Πάτρα την έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, χωρίς να υπάρξει επίσημη διάψευση από το υπουργείο Παιδείας.

Τι είχε προταθεί
Λίγες ώρες μετά την ψήφιση (την περασμένη Πέμπτη) από τη Βουλή της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Παιδείας να ορίζει νέες κατευθύνσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (δηλαδή, να εφαρμόσει ουσιαστικά το σχέδιο «Αθηνά»), έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τι είχε προταθεί και τι τελικά θα γίνει;
• Κατ’ αρχάς, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει έξι τμήματα. Με βάση την τελική πρόταση του «Αθηνά», τα τρία τμήματα που είχαν έδρα στη Φλώρινα επρόκειτο να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τα δύο τμήματα που ήταν στην Κοζάνη να ενταχθούν στο ΑΠΘ (στη Θεσσαλονίκη) και το Βαλκανικών Σπουδών να καταργηθεί. (Να σημειωθεί για την ιστορία ότι στην πρώτη φάση του σχεδιασμού τα μισά τμήματα είχαν «δοθεί» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!)
• Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις, τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν στις πόλεις όπου βρίσκονται σήμερα και το ίδρυμα θα γίνει ομόσπονδο μαζί με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κατά τα πρότυπα του ομόσπονδου ΑΕΙ που ιδρύεται από το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ στα Ιόνια Νησιά.

Γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση για το Παν. Δυτικής Μακεδονίας; Υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας επικαλέσθηκαν, μιλώντας στην «Κ», τις ενστάσεις που προέβαλαν οι Σύγκλητοι του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Επίσης, είπαν ότι το Παν. Δυτικής Μακεδονίας πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια για να γίνει αυτόνομο, καθώς διαθέτει έξι τμήματα και χρειάζεται τον διορισμό επιπλέον μόνο ενός πανεπιστημιακού. Βέβαια, εύλογο είναι το ερώτημα γιατί η απόφαση ανακοινώθηκε μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, καθώς ήταν γνωστή και η θέση των ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ όπως επίσης και τα αριθμητικά δεδομένα για το Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Μήπως για να μην προκληθούν αντιδράσεις από άλλες τοπικές κοινωνίες και βουλευτές; «Οι πέντε βουλευτές της Δ. Μακεδονίας που στηρίζουμε την τρικομματική κυβέρνηση συναντηθήκαμε με τον υπουργό Παιδείας, συζητώντας μαζί του για μία ακόμα φορά τις ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και εμπεριστατωμένες προτάσεις που είχαμε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα, με την πίστη ότι υπάρχει λύση που ικανοποιεί τη Δ. Μακεδονία και συνδυάζει την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πατρίδα μας. Ο υπουργός μελέτησε τις προτάσεις και χθες το βράδυ ενημέρωσε ότι συμφωνεί. Ετσι το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας παραμένει στη Δυτ. Μακεδονία», θριαμβολόγησαν πέντε βουλευτές Κοζάνης (τέσσερις της Ν.Δ. και ένας του ΠΑΣΟΚ) μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Αρβανιτόπουλο την περασμένη Παρασκευή.
Εντονες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις βέβαια δεν αποφεύχθηκαν τελικά, όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του δημάρχου Αγρινίου αλλά και το... ντέρμπι Πάτρας-Μεσολογγίου με διακύβευμα την έδρα του ΤΕΙ Δ. Ελλάδας. Για το θέμα, ο κ. Σαλμάς ξεκαθάρισε ότι κέρδισε το Μεσολόγγι, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του προέδρου του ΤΕΙ Πατρών Σωκράτη Καπλάνη, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με στελέχη του υπουργείου για το θέμα. Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν στις 20 με 25 Απριλίου, όταν θα εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα με τις επιμέρους αλλαγές που θα φέρει η «Αθηνά» σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: