ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ στο παραπέντε έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων

Θα αποτελείται από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Μία ακόμη αλλαγή έγινε στο σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας το Σαββατοκύριακο που πέρασε, λίγο πριν από τη δημοσίευση των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν το νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να συγχωνεύσει με τη μορφή του συνομοσπονδιακού το υπό κατάργηση Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (που έτσι τελικά δεν καταργείται) και το ΤΕΙ της περιοχής.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας πρότεινε τη συγκρότηση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος συνομοσπονδιακού χαρακτήρα με ονομασία Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Θα αποτελείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη τα οποία γίνονται μέλη του, ενώ διατηρούν τη νομική τους προσωπικότητα, τον  χαρακτήρα τους ως Ανωτάτων Ιδρυμάτων, την αυτοτέλεια, τα όργανα, την περιουσία, το προσωπικό και τους φοιτητές τους.

Όργανα του Ιδρύματος θα είναι ο πρόεδρος και το Συμβούλιο του Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρός του προεδρεύει του Συμβουλίου, εισηγείται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου, συντονίζει το έργο του Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το εκπροσωπεί. Πρόεδρος ορίζεται ο εκάστοτε επικεφαλής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος η οποία θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα για να καταθέσει τις προτάσεις της.

Πώς έγινε αυτή η επιλογή

Από το υπουργείο Παιδείας ελήφθησαν υπόψη οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν στην περιοχή, το γεγονός ότι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξέφρασαν την απροθυμία τους να εντάξουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα της Φλώρινας αλλά παράλληλα και την επιθυμία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη τα Πολυτεχνικά Τμήματα της Κοζάνης. Έτσι επελέγη τελικά η λύση του Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ, στο οποίο θα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Η ίδια μέθοδος, που αποτελεί πρόταση της ΔΗΜΑΡ, θα εφαρμοστεί και στα Ιόνια νησιά, με τη συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ της περιοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: