ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ξεσηκωμός για το σχέδιο συνένωσης Πανεπιστημίου-ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

«Ντόμινο» αντιδράσεων προκάλεσε το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία «Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας», το οποίο θα περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της περιοχής. 

Φοιτητές των Πολυτεχνικών Τμημάτων της Κοζάνης έχουν ξεσηκωθεί απειλώντας με μαζική διακοπή των σπουδών τους, έντεκα γονείς έστειλαν εξώδικο στον υπουργό Παιδείας, ενώ και η διοικούσα επιτροπή
του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την πρόταση.

Νέα τροπή πήρε το σχέδιο «Αθηνά» για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το υπουργείο Παιδείας έστειλε επείγον έγγραφο πριν από μία εβδομάδα προτείνοντας κατ΄ουσίαν τη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ υπό την ονομασία «Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας». Η εξέλιξη αυτή ανέτρεψε όσα γνώριζαν μέχρι πρότινος φοιτητές και καθηγητές για το μέλλον του ιδρύματος, καθώς η αρχική πρόταση προέβλεπε την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την «απορρόφηση» Τμημάτων του από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Απειλούν με προσφυγές

Η προωθούμενη συνένωση πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις με τους φοιτητές των πολυτεχνικών τμημάτων να απειλούν με μαζική διακοπή των σπουδών τους και αρκετούς γονείς με προσφυγές στη δικαιοσύνη. Οπως ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Κοζάνης, Πέτρος Περλαντίδης-Παπαδόπουλος, το αρχικό σχέδιο «Αθηνά» άνοιγε το δρόμο για τη συγχώνευση των δύο πολυτεχνικών τμημάτων με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Οι δύο βουλευτές του νομού, Πάρις Κουκουλόπουλος και Μιχάλης Παπαδόπουλος, πίεσαν για να αλλάξει η πρόταση και να κρατήσουν τους φοιτητές στην Κοζάνη», επισήμανε ο κ. Περλαντίδης-Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας πως οι φοιτητές δεν εναντιώνονται στην αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, αλλά στη συγχώνευση ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος με ένα ΤΕΙ. «Σε περίπτωση που το υπουργείο επιμείνει, θα προχωρήσουμε σε μαζικές αιτήσεις διακοπής σπουδών, καθώς δε θέλουμε να αποτελούμε μέρος αυτού του πειράματος. Και καθηγητές έχουν δηλώσει ότι θα παραιτηθούν», πρόσθεσε ο γραμματέας του φοιτητικού συλλόγου.

«Ας διαλύσει τις σχολές...»

Οι φοιτητές τάσσονται υπέρ της διοικητικής-χωρικής συγχώνευσης των δύο πολυτεχνικών τμημάτων (Μηχανικών Πληροφορικής και Μηχανολόγων Μηχανικών) της Κοζάνης με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, καθώς πιστεύουν ότι μόνον έτσι θα λυθούν τα χρόνια προβλήματά τους. «Θα ανήκουμε σε ένα μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο δε θα κινδυνεύει με ''λουκέτο'' ή με συγχώνευση με ΤΕΙ. Εάν δεν μπορεί να συμβεί αυτό, ζητάμε από το υπουργείο να διαλύσει τις σχολές μας και να δώσει το δικαίωμα για ελεύθερες μετεγγραφές σε συναφή πολυτεχνικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Περλαντίδης-Παπαδόπουλος.

Η διοικούσα επιτροπή

Αν και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη διατήρηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, κατέστησε σαφές πως υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για την πρόταση δημιουργίας «Συνομοσπονδιακού ΑΕΙ». Ο χαρακτήρας του νέου ιδρύματος, το οποίο εμφανίζεται μόνο σε μία περιοχή της χώρας, δεν έχει αποσαφηνιστεί, όπως είπε ο κ. Χατζηπαντελής, τονίζοντας πως υπάρχουν και ασάφειες νομικής φύσεως. «Ετσι όπως εμφανίζεται, δε μας βρίσκει σύμφωνους», σημείωσε ο ίδιος.
Μιλώντας για το σχέδιο «Αθηνά», ο κ. Χατζηπαντελής διερωτήθηκε τι είναι αυτό που θέλει να πετύχει η ελληνική Πολιτεία από την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών, αλλά και στρατηγικής στο επίπεδο κάθε ιδρύματος, για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Δεν υπάρχει εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πλην γενικών ευχολογίων, με τα οποία όλοι συμφωνούν. Δίνει την εντύπωση αποσπασματικών και ασύνδετων μεταξύ τους ρυθμίσεων και πράξεων. Αυτό είναι σίγουρα αρνητικό και λειτουργεί εις βάρος της καλής πρόσθεσης, την οποία θεωρούμε δεδομένη εκ προοιμίου», υποστήριξε ο κ. Χατζηπαντελής.

Εξώδικο 11 γονέων

Ηδη, έντεκα γονείς φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης απέστειλαν εξώδικο στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, υποστηρίζοντας πως η πρόταση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και τους νόμους. Η αναγκαστική συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην προβλεπόμενη συνομοσπονδιακού χαρακτήρα συνένωση με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας καταλύει αυτομάτως την αυτοτέλεια του ιδρύματος και υπερβαίνει τις εξουσιοδοτήσεις που παρέχει ο νόμος στον υπουργό Παιδείας, σύμφωνα με τους γονείς. Οπως σημειώνουν, καταργείται η διακριτή φυσιογνωμία, ο διαφορετικός σκοπός και η διαφορετική αποστολή του πανεπιστημιακού τομέα από τον τεχνολογικό. Οι ίδιοι προκρίνουν ως μόνη δίκαιη και νόμιμη λύση, τη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας με το αντίστοιχο του ΑΠΘ.

Το ΤΕΙ 

Η προτεινόμενη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου «Αθηνά», πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. «Υπήρχαν παλινωδίες και τελευταία για να ''σωθεί'' επιλέχθηκε η συνομοσπονδιοποίηση, ένα μόρφωμα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν καλύπτεται από το Νόμο 4009 (της Α. Διαμαντοπούλου), διότι δεν αναφέρει ότι μπορούν να συνομοσπονδιοποιηθούν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Τώρα θα πρέπει να κατοχυρωθεί θεσμικά στο πλαίσιο του νόμου», ανέφερε ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. «Κατά βάση υπάρχει μία θετική άποψη πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει τα δύο ιδρύματα να είναι ισότιμα. Πρόεδρος θα πρέπει να είναι εκ περιτροπής ο πρύτανης του Πανεπιστημίου και ο πρόεδρος του ΤΕΙ», είπε ο κ. Χαραλαμπίδης προτείνοντας οι προϋπολογισμοί των δύο ιδρυμάτων να είναι αυτόνομοι και να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα η απόφαση του Συμβουλίου για την έγκρισή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: