Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας η απόφαση της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, να διορίσει στη νέα διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος πρόσωπα τα οποία, όπως επισημαίνει και το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, «είναι εξωπανεπιστημιακοί και δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή και ίδιο το πανεπιστήμιο».
Ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Λεμονίδης, χαρακτήρισε μάλιστα «παράδοξο», «παράλογο» ακόμη και «ανεγκέφαλο» το διορισμό της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Εκανε λόγο για μια απόφαση «η οποία στερείται κοινής λογικής», ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να αποφασιστούν σήμερα στη γενική συνέλευση (που θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 στο Μικρό Αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής) ακόμη και κινητοποιήσεις.
«Ηταν πραγματικά παράδοξο να μη συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από την περιοχή στη νέα Διοικούσα Επιτροπή. Το αίτημά μας δεν ήταν θέμα προσωπικό. Υπάρχουν καταρχήν 90 καθηγητές και από αυτούς οι 25 είναι πρωτοβάθμιοι και, αν δείτε τα βιογραφικά τους, είναι πολύ καλύτερα από τα πρόσωπα που έχουν διοριστεί. Δεύτερον, είμαστε ως ίδρυμα στα πρόθυρα της αυτοδυναμίας. Πολύ σύντομα το πανεπιστήμιο θα διοικείται αποκλειστικά από μέλη ΔΕΠ (χρειάζονται μόνο να καλυφθούν 2 θέσεις ΔΕΠ). Αρα είναι παράλογο να μη δημιουργείται μια μεταβατική διοίκηση που θα αποκτήσει μάλιστα και εμπειρία διοίκησης… Τα άτομα δηλαδή που θα κληθούν πολύ σύντομα να διοικήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σήμερα τα αποκλείουν από τη Διοικούσα Επιτροπή και αυτό είναι ανεγκέφαλο», τόνισε ο κ. Λεμονίδης.
Οπως αναφέρει και στη σχετική ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ – ΠΔΜ, «με τη στελέχωση της νέας Διοικούσας με σημαντικό αριθμό μελών εξωπανεπιστημιακούς κάνει ιδιαίτερα έντονη την αίσθηση απαξίωσης της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας».
Βέλη κατά Διαμαντοπούλου
«Δημιουργήθηκαν προσδοκίες και ελπίδες ότι η κ. Διαμαντοπούλου είναι από εδώ και άρα θα δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία για το Πανεπιστήμιο και δεύτερον υπήρξαν ελπίδες ότι θα αλλάξουν τα πράγματα μετά τις εξαγγελίες των δημόσιων διαβουλεύσεων και της αξιοκρατίας. Οι τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μάλιστα, βγαίνανε και λέγανε πως η πλειοψηφία των προσώπων στη νέα Διοικούσα Επιτροπή θα είναι από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα πολιτικό παράδοξο, ένα πολιτικό ζήτημα που αφορά τον τρόπο διοίκησης και δημοκρατίας», επισήμανε ο κ. Λεμονίδης.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννας Διαμαντοπούλου, ορίστηκαν: πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο Γιάννης Μανωλόπουλος, πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, και μέλη ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, ο Πέτρος Πατιάς, τοπογράφος μηχανικός - καθηγητής ΑΠΘ, ο Δημήτρης Μπίκας, καθηγητής Οικοδομικής στον τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, η Ευαγγελία Τρέσσου – Φατούρου, μαθηματικός - καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Ηλίας Βλαχόπουλος, πρ. βουλευτής Κοζάνης, Κυριάκος Ροδουσάκης, πρέσβης, Μιχάλης Μοδινός, συγγραφέας, περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος, μηχανικός και ο Κώστας Τσόκλης, ζωγράφος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=32820
Πηγή: www.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου