ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ!

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Δημόσια Διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Κάλεσμα συμμετοχής, από την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, στην δημόσια διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση





http://www.opengov.gr/ypepth/?p=400

Πηγή: www.opengov.gr

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πρόταση Μανωλόπουλου για συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας


Την  προσωπική του πρόταση, για την συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δυναμικό Περιφερειακό Πανεπιστήμιο στην περιοχή, εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Δίκτυο ΕΡΑ Δυτ. Μακεδονίας , ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Γιάννης Μανωλόπουλος.

«Πρέπει να ενώσουμε τα θετικά του Πανεπιστημίου με αυτά του ΤΕΙ στην Δυτ. Μακεδονία, με στόχο να λειτουργήσουν 10 με 12 ελκυστικά πανεπιστημιακά τμήματα, με μεγάλο αριθμό φοιτητών και προσέλκυση του αναγκαίου εκπαιδευτικού δυναμικού»,σημείωσε  χαρακτηριστικά ο κ.Μανωλόπουλος, κάνοντας γνωστό ότι αύριο Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Φλώρινα, την Τετάρτη αντίστοιχη γενική συνέλευση στην Κοζάνη και την Πέμπτη θα συνεδριάσει η διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα του νέου νόμου και «επί της αρχής» τα σενάρια για την προοπτική του Πανεπιστημίου.

http://news.ert.gr/el/topikes-eidiseis/kozani/49690-protasi-manolopoulou-gia-sygxoneysi-tou-panepistimiou-me-to-tei-dyt-makedonias

Πηγή: news.ert.gr
 

Πρόεδρος Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας
ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
 
Την προηγούμενη εβδομάδα στο φύλλο της εφημερίδας μας αναφερόμασταν στις συζητήσεις που γίνονται στο χώρο των ΤΕΙ, και σ' αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, φυσικά αφενός για τη συγχώνευση τμημάτων και αφετέρου για τη μετεξέλιξή τους σε ΑΕΙ.
Τη συζήτηση αυτή ήρθε να συνεχίσει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Μανωλόπουλος, ο οποίος πρότεινε τη συνένωση ΑΕΙ και ΤΕΙ στην περιοχή μας, κρίνοντας τη συμφέρουσα και για τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Επί της ουσίας ο κ. Μανωλόπουλος δεν είπε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο απ' όσα λέγονται στις διάφορες συζητήσεις και ειδικά από εκείνους που ανησυχούν πάρα πολύ για το μέλλον και των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Δυτική Μακεδονία.
Ένα μέλλον που ειδικά στη σημερινή άσχημη συγκυρία φαντάζει και είναι πολύ δύσκολο και γι' αυτό θα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα και ρηξικέλευθες αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μανωλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς ημερών στο Ρ/Σ Δίκτυο1 της Καστοριάς, είπε τα εξής: «Το πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας θα πρέπει να μείνει και να μείνει μεγαλώνοντας (αυτή τη στιγμή είναι το τρίτο μικρότερο στην Ελλάδα). Δηλαδή θα πρέπει να γίνουμε ένα πανεπιστήμιο με 10 - 12 τμήματα, δηλαδή ένα μεσαίο πανεπιστήμιο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μαζί με τα ΤΕΙ. Θα πρέπει να υπάρξει μια σύμπτυξη. Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια και θέλουν συζήτηση. Υπάρχουν βέβαια και άλλα σενάρια τα οποία εμάς δεν μας συμφέρουν, όπως το σενάριο της κατάτμησης, δηλαδή το μισό πανεπιστήμιο να πάει ανατολικά και το άλλο μισό δυτικά, να καταργηθεί το ΤΕΙ κτλ. Το συμφέρον της περιοχής είναι να υπάρχει ένα ίδρυμα, αλλά να διαθέτει «μάζα»».
Η πρόταση του κ. Μανωλόπουλου μπορεί να μην έπεσε ως. κεραυνός εν αιθρία, αλλά σίγουρα τάραξε τα νερά της περιοχής και είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις, ειδικά απ' το χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ.
Διότι μπορεί μεν ακόμα και άνθρωποι του ΤΕΙ να εκφράζουν την άποψη ότι θα πρέπει αυτό να μετεξελιχθεί σε ΑΕΙ για να επιβιώσει, αλλά είναι πιθανό να μην έχουν στο μυαλό τους το σενάριο που προτείνει ο κ. Μανωλόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου έθεσε ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί. Όχι όμως στη βάση εάν και πώς θίγονται προσωπικά συμφέροντα, αλλά αν είναι μια ρεαλιστική και συμφέρουσα για όλους πρόταση.
Όπως έχει σήμερα η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία και για τα δύο ιδρύματα, μόνο ευχάριστη δεν είναι.
Το πανεπιστήμιο αναμένει ακόμα τις δικές του υποδομές, η υλοποίηση των οποίων δεν προχώρησε διότι αν και ο δήμος Κοζάνης διέθεσε τη σχετική έκταση, κάποιοι βρήκαν αφορμή για να θέσουν θέμα ιδιοκτησίας του δημοσίου σε μέρος της έκτασης, κάτι που οδήγησε σε καθυστερήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το ΤΕΙ, πολυδιασπασμένο, διαθέτει τμήματα χωρίς σπουδαστές και στενάζει για το πώς θα καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα.
Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να δούμε επιτέλους σοβαρά τι θα γίνει με τα δύο εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, ειδικά σήμερα που οι κρατικές κάνουλες εκροής χρημάτων έχουν στερέψει, τότε ποια είναι;
Το θέμα βέβαια είναι να πάρουν την πρωτοβουλία οι δύο εκπαιδευτικές κοινότητες και να ανοίξουν το διάλογο, με έναν και μοναδικό γνώμονα. Πως εκείνο που προέχει είναι όχι απλά να επιβιώνουν ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά να αναπτύσσονται και να παίζουν τον πραγματικό τους ρόλο ως αναπτυξιακοί πυλώνες της τοπικής κοινωνίας. 



Πηγή: http://www.efkozani.gr/

Ιωάννης Μανωλόπουλος: «Θα πρέπει να γίνουμε ένα πανεπιστήμιο με 10 - 12 τμήματα, δηλ. ένα μεσαίο πανεπιστήμιο...και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μαζί με τα ΤΕΙ».




Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Μανωλόπουλος σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Καστοριάς, θέτοντας διάφορους προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον του ιδρύματος στην περιοχή. Στα αξιοσημείωτα η πρότασή του - ως η πιο συμφέρουσα από τα σενάρια που κυκλοφορούν - περί συνένωσης του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας με το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας.

Ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας θα πρέπει να μείνει και να μείνει μεγαλώνοντας (αυτή τη στιγμή είναι το τρίτο μικρότερο στην Ελλάδα). Δηλαδή θα πρέπει να γίνουμε ένα πανεπιστήμιο με 10 - 12 τμήματα, δηλ. ένα μεσαίο πανεπιστήμιο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μαζί με τα ΤΕΙ. Θα πρέπει να υπάρξει μια σύμπτυξη. Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια και θέλουν συζήτηση. Υπάρχουν βέβαια και άλλα σενάρια τα οποία εμάς δεν μας συμφέρουν, όπως το σενάριο της κατάτμησης δηλ. το μισό πανεπιστήμιο να πάει ανατολικά και το άλλο μισό Δυτικά, να καταργηθεί το ΤΕΙ κτλ. Το συμφέρον της περιοχής είναι να υπάρχει ένα ίδρυμα, αλλά να διαθέτει «μάζα»».

Σύμφωνα με πληροφορίες  η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε μερίδα σπουδαστών αλλά και καθηγητών στο πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, που διαφωνούν πλήρως με τη συγκεκριμένη προοπτική.


http://www.kastoria4u.gr/news/koinonika/5261--l-10-12-r.html

Πηγή: kozan.gr

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

O πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Γ. Μανωλόπουλος στην εκπομπή «Μαζί στην ενημέρωση»


Συνέντευξη του πρόεδρου της διοικούσας επιτροπής Γ. Μανωλόπουλο στο τηλεοπτικό κανάλι δίκτυο Καστοριάς και την εκπομπή «Μαζί στην ενημέρωση» με την Μαριγώ Αναγνωστοπούλου.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Στο επίκεντρο συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων

Συνεδριάζουν εκτάκτως από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των ΤΕΙ , προκειμένου να εξετάσουν μεταξύ άλλων την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και τον χωροταξικό εξορθολογισμό των Ιδρυμάτων. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να παραστεί και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων έχουν τεθεί επί τάπητος τα ζητήματα αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των συγχωνεύσεων τμημάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, καθώς και καταργήσεις τμημάτων ΤΕΙ που έχουν αντικείμενα που δεν βρίσκουν απήχηση στους φοιτητές. Αυτό που απασχόλησε την σύνοδο των πρυτάνεων ήταν κάποια νομικά κυρίως θέματα, ενώ συζητήθηκε σε γενικό επίπεδο η ενοποίηση των τμημάτων για όλα τα ΤΕΙ. Όλοι οι πρόεδροι συζήτησαν πάνω στο κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου, ενώ όπως επεσήμανε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον «Π.Λ.» από την Αθήνα όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Χαραλαμπίδης: «Υπάρχουν σκέψεις για ενοποίηση τμημάτων και τροποποίηση των προγραμμάτων σπουδών, σύμφωνα και με το κείμενο διαβούλευσης.  Έχουμε όπως και κάποιες ενστάσεις όσον αφορά τον τρόπο διοίκησης, τις σχολές. Να μπαίνουν δηλαδή στις σχολές και από ’κει να κατευθύνονται ανάλογα. Είμαστε θετικοί, κατ’ αρχάς, αλλά υπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο που θα γίνει αυτό». Ο ίδιος προσέθεσε πως οι πρόεδροι των ΤΕΙ εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα μπαίνουν στις σχολές πως θα κατανέμονται μετά από κει και πέρα.
Ο κ. Χαραλαμπίδης δήλωσε υπέρ της δυνατότητας συγχωνεύσεων και συνενώσεων τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, λέγοντας πως: «Στη Δυτική Μακεδονία μας αφορά ιδιαίτερα αυτό γιατί έχουμε δύο τμήματα σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα (πρόκειται για τα τμήματα μηχανικών).Πρέπει να δούμε τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις και όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο και τις επιμέρους λεπτομέρειες» κατέληξε. Τα πορίσματα της συνόδου και οι θέσεις των προέδρων ΤΕΙ αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα.


http://www.prlogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5950:2010-11-19-19-11-52&catid=25:2008-12-16-10-41-44&Itemid=57

 Πηγή: www.prlogos.gr